Ukrajna NATO-tagsága: lehetséges a részleges területi ellenőrzés mellett

Ukrajna esetleges NATO-tagságát nem feltétlenül kellene az ország teljes területének visszaszerzéséhez kötni, véli Petr Pavel cseh köztársasági elnök, aki szerint a NATO-csatlakozás technikailag és jogilag is megoldható lenne anélkül, hogy a szövetség konfliktusba kerülne Oroszországgal.

Petr Pavel, aki korábban a NATO Katonai Bizottságának elnöke volt, egy interjúban kifejtette, hogy Ukrajna belépése a NATO-ba nem követeli meg az orosz agresszió által érintett területek teljes visszaszerzését. Pavel szerint lehetséges lenne, hogy Ukrajna a jelenleg általa ellenőrzött területekkel csatlakozzon a szövetséghez, amennyiben ideiglenes adminisztratív határok jönnek létre.

A cseh államfő a történelemben is talál precedenst erre a helyzetre, példaként hozva fel Nyugat-Németország 1955-ös NATO-csatlakozását, amikor is az ország egy része még szovjet megszállás alatt állt. Pavel szerint ez alapján technikailag és jogilag is létezik olyan megoldás, ami lehetővé tenné Ukrajna NATO-ba való belépését anélkül, hogy a szövetség konfliktusba kerülne Oroszországgal.

A NATO tagállamainak vezetői a júliusi washingtoni csúcstalálkozón ígéretet tettek Ukrajna tagságára és hosszú távú katonai támogatására, de konkrét meghívót a NATO-ba az ország még nem kapott. Ukrajna már több mint 900 napja áll szemben az orosz agresszióval, és jelenleg az ország területének mintegy 20 százalékát tartja megszállás alatt Oroszország.

Pavel úgy véli, hogy Ukrajna a következő években tárgyalni fog a békéről Oroszországgal, és egy esetleges megállapodás eredményeként Moszkva hosszú távon ellenőrzése alatt tarthatná az általa megszállt ukrán területeket, anélkül, hogy a határváltoztatást a demokratikus országok elismernék. Az ukránok az utóbbi időben a Kurszki régióban orosz területeket foglaltak el, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ezzel korlátozva az orosz támadásokat Ukrajna területén.