Afgán biztonsági erők tagjait rúgták ki szakállnövesztés elutasítása miatt

A tálib vezetés 281 tagot bocsátott el az afgán biztonsági erőkből, mert nem voltak hajlandóak szakállat növeszteni. Az országot irányító szélsőséges tálibok erkölcsrendészetért felelős minisztériuma tette közzé ezt az információt.

A tálibok erkölcsrendészetért felelős minisztériuma szerint az elmúlt évben több mint 13 ezer embert vettek őrizetbe "erkölcstelen viselkedés" címén Afganisztánban. Az éves jelentésük kiemelte, hogy az ilyen ügyekben érintettek körülbelül felét 24 órán belül szabadlábra helyezték.

Mohibulláh Mohlisz, a minisztérium tervezésért és törvénykezésért felelős igazgatója egy kabuli sajtótájékoztatón számolt be arról is, hogy tavaly 21 328 hangszert semmisítettek meg, és számítógép-kezelők ezreit akadályozták meg abban, hogy "erkölcstelen vagy etikátlan" filmeket árusítsanak a piacokon.

A minisztérium, amely a tálibok 2021. augusztusi hatalomátvétele után a feloszlatott nőügyi minisztérium kabuli központjába költözött, a nőjogi korlátozások és a szólásszabadság-ellenes intézkedések miatt került a jogvédők és az ENSZ heves bírálatának kereszttüzébe. Az ENSZ afganisztáni képviselői több olyan esetet is jelentettek, amikor a minisztérium alkalmazottai nőket vettek őrizetbe, mert a ruházatuk nem felelt meg az iszlám öltözködési szokások általuk vallott értelmezésének. A tálibok azonban alaptalannak nevezték a bírálatokat, állításuk szerint az általuk alkalmazott szabályok összhangban állnak az iszlám joggal és az afgán szokásokkal.

A tálib kormányzat tagadja a túlkapásairól szóló híreket, és állítja, hogy csak az iszlám és az ország szokásait alkalmazza. Eközben az erkölcsminisztérium már közölte, hogy új tervet eszeltek ki az öltözködési szabályok betartatására, amelyet a legfelsőbb vezető, Hibatullah Ahundzada is jóváhagyott. Ez a terv lényegében arról szól, hogy kötelezővé tennék a nők arcának teljes eltakarását (akár a burka nevű ruhadarabbal), és a nők helyett a család férfitagjait szankcionálnák, ha egy nő ezt nem tartja be.

A tálibok állítják, eközben meg is védik a nőket. Például tavaly megakadályozták mintegy kétszáz nő eladását, illetve 2600 esetben az ellenük irányuló erőszakot.