A szicíliai luxusjacht-tragédia: már nem reménykednek a túlélőkben

A hétfőn Szicília partjainál elsüllyedt luxusjacht utasai után folytatott kutatás során a hatóságok nem találtak túlélőket, és a keresés 36 óra elteltével már inkább az áldozatok felkutatására összpontosul.

A BBC és a Guardian jelentése alapján az olasz partiőrség búvárspecialistái folyamatosan kutatnak a tengerfenéken 49 méter mélyen fekvő hajóroncsban, de eddig semmilyen nyomot nem találtak az eltűnt utasokról. A tengerben szénhidrogén szennyeződésnek nincs jele, ami azt jelenti, hogy olaj vagy üzemanyag nem szivárog a roncsból.

Vincenzo Zagarola, az olasz partiőrség egyik vezetője szerint a hajó olyan gyorsan süllyedt el, hogy a hat még keresett utasnak aligha volt ideje kijutni onnan. Zagarola a PA hírügynökségnek és a Guardiannek is nyilatkozva elmondta, hogy bár "soha ne mond, hogy soha", de az ésszerű válasz az, hogy nem valószínű, hogy élve találják meg őket.

A hajó Mike Lynch brit techmilliárdosé volt, aki ügyvédeket hívott meg a jachtjára, miután felmentették egy ügyben. Az eltűntek között van Chris Morvillo ügyvéd is, aki korábban Lynchet is védte. A jachton összesen 22-en utaztak, 12-en a legénység tagjai közül. A baleset után 15 embert, köztük Lynch feleségét, sikerült kimenteni. Az olasz hatóságok egyelőre egy férfi holttestét találták meg, aki állítólag szakácsként dolgozott a hajón.

A Clifford Chance ügyvédi iroda, ahol Morvillo dolgozott, közleményben fejezte ki mély elszomorodását a Bayesian jacht elsüllyedése miatt.

Egy helyi lakos térfigyelő kamerája rögzítette, ahogy a viharban erősen süllyed a Bayesian luxusjacht Szicília partjainál. A videóból jól látszik, hogy milyen erővel szakadt az eső és fújt a szél, és a jacht tehetetlen volt a természeti erőkkel szemben. A felvételt rögzítő férfi a Giornale Di Sicilia című lapnak elmondta, hogy bár otthonában több kültéri kamera is üzemel, csak ez az egy maradt épen a vihar után, és a képsorok alapján egyértelmű, hogy menthetetlen volt a hajó, olyan gyorsan történt minden. A Guardian szerint a videó hajnali 4 óra 10 perckor készült, a hajó pedig 4 óra 35 perckor adott le vészjelzést, majd másodpercekkel később teljesen elsüllyedt. A keresés másfél napja zajlik a hat eltűnt után, de a körülmények rendkívül nehezek.