A majomhimlő nem az új Covid, de komoly kihívás előtt állunk

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a majomhimlő terjedése nem okozhat pánikot, de a világ komoly próbatétel előtt áll a betegség miatt.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója kiemelte, hogy a majomhimlő, vagy mpox, nem az új Covid, és a hatóságok ismerik a terjedésének megfékezésének módját. Kluge szerint döntő fontosságú, hogy a világ hogyan reagál a járványra, és hogy képesek leszünk-e létrehozni a szükséges rendszereket a betegség globális megfékezésére. A szakértő szerint a legfontosabb, hogy a vakcinák eljussanak a leginkább rászoruló területekre.

A WHO augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlő Klade Ib vírusváltozatának terjedése miatt, amely fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést okozhat a korábbi változatoknál. Kluge felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus már a 2022-es kitörése óta jelen van Európában, a Klade II variáns formájában, és hetente körülbelül száz új fertőzöttet regisztrálnak. Jelenleg Európában egy behurcolt esetet regisztráltak a Klade Ib változatból, a kontinensen továbbra is a Klade II változat a domináns.

A WHO vezetője emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt sikerült megfékezni a vírus európai terjedését, többek között az új fertőzöttek gondos nyomon követésével, oltóanyagok rendelkezésre állásával, és a legveszélyeztetettebb társadalmi rétegek közvetlen bevonásával a megelőző intézkedésekbe. A fertőzés még aggasztóbbá vált, miután kimutatták már Afrikán belül és kívül is. A majomhimlő legalább 450 embert ölt meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban, az egykori Zaire-ben az elmúlt hónapokban.

A vírus egy új és súlyosabb változata megjelent Svédországban. A szakértők szerint az új variánsról nincs túl sok információ, de elképzelhető, hogy könnyebben terjed és komolyabb megbetegedést okoz, mint az elődje. A lázat és kiütést okozó vírus bőr-bőr érintkezés útján terjedhet, beleértve a nemi együttléteket is.

Dr. Hans Kluge szerint a majomhimlő egyértelműen nem az új koronavírus-járvány, és együtt tudunk és kell is küzdenünk a himlő ellen – régiók és kontinensek között. Az orvosok az afrikai érintett területekre utazóknak azt tanácsolták, hogy fontolják meg, hogy beadatják maguknak a védőoltást. Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője szerint a szervezet nem javasolja a maszkok használatát, azonban egyelőre a tömeges oltást sem.