A forint ünnepi erősödése és a dollár gyengülése

Az államalapítás ünnepén a forint erősödött a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. A kis forgalom ellenére az euró árfolyama 394 forint környékén ingadozott, míg a svájci frank és a dollár jegyzése is csökkent a magyar fizetőeszközzel szemben.

A tőzsde zárva tartása mellett a forint árfolyama a reggeli órákban valamivel a 394-es szint alá erősödött, jelenleg 394,2 forintért adják-veszik az eurót a bankközi piacon. Kedden kora estére további erősödést mutatott a forint: az euró árfolyama a reggel hétkor jegyzett 394,30 forintról 393,08 forintra gyengült, napközben pedig 393,02 forint és 395,35 forint között mozgott.

A svájci frank jegyzése a reggeli 412,91 forintról 412,69 forintra ment le, míg a dolláré 355,96 forintról 353,89 forintra süllyedt. Az euró jegyzése a reggeli 1,1069 dollárról 1,1105 dollárra erősödött.

A piaci hangulat vegyes volt, de a forint az ünnepi hangulatban így is kitette magáért. Fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.

Az amerikai dollár az elmúlt hetekben, különösen az elmúlt napokban felgyorsult gyengülése révén több mint 3%-ot veszített értékéből az euróval szemben, és a dollárindex január óta nem látott mélypontjára esett. A dollár gyengülése a forintnak is kedvez, hiszen a USD/HUF jegyzések már a 353-as szint környékén járnak, ami közel 3 hónapos csúcsnak felel meg. A forint ezzel a 393-as szint alatt is járt már, ami közel egyhavi csúcsnak felel meg az euróval szemben.

A dollár gyengülésének hátterében az amerikai kamatcsökkentési várakozások állnak, és a piacok már beárazták a Fed szeptemberi 25 bázispontos kamatcsökkentését, valamint az év végéig összesen 3 vagy 4 vágást. A befektetők most Jerome Powell Fed elnök pénteki Jackson Hole-i szimpóziumon elhangzó beszédére figyelnek, amely további támpontokat adhat az amerikai kamatlábakkal kapcsolatosan.

Ez a nemzetközi környezet kedvezőbbé teszi a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájának környezetét is, támogatólag hat a jövőbeni esetleges magyar kamatcsökkentések irányába. A magyar kamatfelár megőrzése mellett a fejlett piaci hozamok csökkenésével párhuzamosan bátrabban jöhetnek lejjebb a magyar kamatok is. Legközelebb augusztus 27-én ülésezik a jegybank Monetáris Tanácsa, így már tekintettel tudnak lenni a Fed elnök most pénteki beszédének piaci következményeire és akár be is tudják építeni döntésükbe.