Tragédia az olasz partoknál: turistákkal teli hajó süllyedt el

Ma hajnalban a Palermo térségében viharos időjárás következtében elsüllyedt egy brit zászló alatt hajózó vitorlás jacht, melyen 22 ember tartózkodott. A parti őrség és a tűzoltóság 15 embert mentett ki, köztük a kapitányt is, de sajnálatos módon egy ember életét vesztette, és további hat személyt még mindig keresnek.

A baleset a Palermo melletti Porticello előtti tengerszakaszon történt hajnali 5 óra körül, amikor a 56 méteres Bayesian nevű luxusjacht a rossz időjárás miatt elsüllyedt. A tűzoltóság búvárai azonosították a roncsot 49 méter mélyen, és a hajó nyílásain keresztül testeket láttak. A túlélők között volt egy egyévesnél fiatalabb brit gyermek is, akit légi úton szállítottak egy palermói gyermekkórházba, és a kimentettek közül nyolcat kórházban kezelnek, mind stabil állapotban vannak.

A lapok beszámolója szerint a hajót feltehetően egy tornádó borította fel, és a horgony nem volt leeresztve, az árbocot a szél elszakította, majd víztölcsér keletkezett, ami miatt a hajó kibillent az egyensúlyából. A fedélzeten tartózkodó 22 ember között volt 10 fő legénység és 12 utas, többnyire brit állampolgárok, de voltak köztük amerikaiak, kanadaiak, új-zélandiak, Srí Lanka-iak, angol-francia és ír utasok is.

A keresési és mentési műveletek jelenleg is folyamatban vannak, a parti őrség járőrhajói és a tűzoltóság búvárai mindent megtesznek az eltűnt utasok megtalálása érdekében, a keresési műveleteket helikopterek bevetésével is támogatják. Az eset kapcsán a helyi hatóságok vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék a tragédia pontos körülményeit. A brit külügyminisztérium tud az incidensről, és kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal. Egy közeli hajó is segítséget nyújtott az embereknek, mielőtt a mentőszolgálat megérkezett, és helyi halászok is láttak egy víztölcsért, amelyet egy, a hajó irányából fellőtt világítórakéta követett.

A hajót a Camper and Nicholsons International üzemelteti. Egy szóvivője a BBC Verify-nak elmondta, hogy jelenleg „az egyik általuk kezelt hajó fedélzetén kialakult helyzetet kezelik”, de nem erősítette meg, hogy melyik hajóról van szó, és további részleteket sem árult el. A Sky News információi szerint a hajó Mike Lynch brit techvállalkozóé volt, aki szintén az eltűntek között van. Lynch az elmúlt hetekben egy csalási ügy miatt került a hírekbe: miután az Autonomy nevű techcégét 2011-ben eladta a Hewlett-Packardnak, felmerült, hogy szándékosan túlbecsültette a cég értékét. Amerikában ezért perbe fogták, egy éve a britek ki is adták az USA-nak, ahol júniusban felmentették a vádak alól. Lynch tagadta, hogy törvénytelenséget követett volna el.

A partiőrség szerint a jachtot az olasz Perini gyártotta 2008-ban. A hajótest alumíniumból van, és 12 vendéggel és a 10 fős legénységgel 15 csomóval tud vitorlázni. Az eltűnt személyek között van Mike Lynch brit techvállalkozó, aki 59 éves és egyike annak a négy britnek, akikről bejelentették, hogy eltűntek. Lynch feleségét, Angela Bacarest kimentették. Két amerikai és egy kanadai személy is eltűnt a balesetben, de Új-Zéland-i, ír és Srí Lanka-i állampolgárt is keresnek.

A legfrissebb információk szerint a hajó Angela Bacareshez köthető, aki a cég nyilvántartása szerint a hajó egyedüli jogi tulajdonosa. A hajón utazó egyéves angol kislányt 35 éves anyja, Charlotte a karjában tartotta, így sikerült életét megmentenie a tengerben. A nő szerint „két másodpercre elvesztettem a kislányt a tengerben, aztán a hullámok tombolása közepette azonnal újra átöleltem”.