Augusztus 20-i ünnepségek: Útlezárások Budapesten

Budapest készül az augusztus 20-i ünnepségekre, amelyek miatt jelentős forgalmi korlátozásokra és ideiglenes útlezárásokra kell számítani a városban.

Az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából több budapesti útszakasz és rakpart is lezárásra kerül. A Budapesti Rendőr-főkapitányság bejelentése szerint érintett területek közé tartozik a Buda és Pest alsó rakpartjai, az Alkotmány utca, a Budai Várban található Tárnok utca, a Várkert rakpart, valamint a Kós Károly sétány. A Műegyetem rakpart és a Budafoki út szakaszai már hétfőtől lezárásra kerülnek, továbbá a Szent Gellért tér a Budafoki út felé, és a Széchenyi rakpart a Kossuth tértől a Széchenyi térig esténként.

Augusztus 20-án a Szent István tér, a József Attila utca és a Széchenyi tér időszakosan zárva lesznek, beleértve a Margit hidat, az Erzsébet hidat és a Margitsziget bizonyos részeit. A felvonulás miatt a Szent István tér - Zrínyi utca - Október 6. utca - József Attila utca - Széchenyi tér - Zrínyi utca - Szent István tér, valamint a Szent István tér - Zrínyi utca - Október 6. utca - József Attila utca - Széchenyi tér - Akadémia utca - Arany János utca - Sas utca - Szent István tér útvonalak is időszakosan lezárásra kerülnek.

A tűzijáték miatt további útlezárásokra is számítani kell. A látványos eseményre 15 milliárd forintot költenek, ami 600 millió forinttal több az előző évinél. A tűzijáték közel öt kilométer hosszan terjed majd, több mint 45 000 pirotechnikai effektust, drónshow-t és fényfestést tartalmazva. Az eseményt 500 ponton indítják, beleértve kilenc lebegő platformot és ikonikus hidakat. Több kerületben lezárásokra kerül sor hétfő reggeltől kedd éjfélig, érintve parkolóterületeket, utcákat és tereket több kerületben. Egyes lezárások a tűzijáték után is érvényben maradnak, befolyásolva az utakat a XI. kerületben egészen augusztus 21-ig.

A forgalmi torlódások várhatóak Budapesten a Margit híd folyamatban lévő útépítési munkálatai és a Hungária körúti felüljáró egy szakaszának felújítása miatt is.