Újabb kulcsfontosságú hidakat romboltak le az ukránok Kurszk közelében

Az ukrán erők több stratégiai fontosságú hidat semmisítettek meg az oroszországi Kurszk régióban, ezzel jelentősen megnehezítve az orosz csapatok ellátását és erősítéseinek térségbe való eljuttatását.

Az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk tájékoztatása szerint az egyik híd a Szejm folyó felett helyezkedik el, és a támadásokat követően már csak egy használható híd maradt a térségben. A második híd, amelyet szintén az ukrán erők romboltak le, Zvannoje falu közelében található, bár a pontos helyszínt hivatalos források nem erősítették meg. Az AP News tudósítása szerint az első híd Gluskovo város közelében helyezkedik el, míg a legújabb támadások során a Szejm folyó felett egy másik híd is megsemmisült.

A támadásokat követően a Kreml-párti katonai bloggerek elismerték, hogy a hidak lerombolása akadályozni fogja az orosz erők utánpótlását, bár Moszkva még mindig használhat pontonokat és kisebb átkelőhelyeket. Az orosz Mash hírportál információi szerint a támadások után már csak egy ép híd maradt a térségben.

Az ukrán betörés Kurszk környékén augusztus 6-án kezdődött, és Kijev azt állítja, hogy 1150 négyzetkilométernyi orosz területet és 82 települést foglalt el, köztük Szudzsa városát. Az, hogy az ukrán erők ennyire igyekeznek megnehezíteni az orosz csapatok ellátását, tovább erősíti azt a feltételezést, hogy Kijev hosszabb távon is be tervezi ásni magát a régióban.

Eközben Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök vasárnap bejelentette, hogy az ország fegyveres erőinek csaknem egyharmadát telepíti az ukrán határhoz, válaszul arra, hogy állítása szerint Ukrajna több mint százhúszezer katonát állomásoztat a belarusz határnál. Putyin szövetségese figyelmeztette az ukrán hadsereget, hogy „hatalmas vereséget szenvednének”, ha megpróbálnák átlépni a fehérorosz-ukrán határt.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének katonai mérlege szerint Fehéroroszország állami hadserege negyvennyolcezer főből és körülbelül tizenkétezer határmenti katonából áll.

Ha a háború menetét nem is fordította meg, komoly felfordulást hozott Ukrajna meglepetésszerű betörése Oroszországba: a múlt héten megindított kurszki akció váratlanul érte Moszkvát, az orosz vezetés azóta sem volt képes visszaszerezni az irányítást a régióban. A két és fél éve tartó orosz-ukrán háború eddigi legnagyobb támadássorozatában Kijev több orosz területet foglalhatott el hét nap alatt, mint amennyi ukrán területet Moszkva egy év alatt.

Az ukrán hadsereg hivatalosan hétfőn adott először tájékoztatást az oroszországi Kurszk megyei offenzíváról azután, hogy egy héttel korábban támadást indított és ellenőrzése alá vont ezer négyzetkilométernyi területet, összesen hetvennégy településsel. Az arányok érzékeltetéséért: ez a terület valamivel kisebb, mint Hongkong területe, és nagyjából fele akkora, mint Mauritius szigete - Oroszország területe tizenhétmillió négyzetkilométer.

A hét közepéig az ukrán csapatok több mint százötven orosz katonát foghattak el a régióban, akiket Kijev az orosz hadsereg által foglyul ejtett ukránokra cserélhet. Köztük tizenéves sorkatonákat is, ami politikailag is kényes lehet Putyinnak.

Amíg a világ a kurszki frontra figyel, az orosz hadsereg a Donbaszra összpontosít.