Alain Delon elhunyt

A francia színészóriás, Alain Delon 88 éves korában elhunyt. Hosszú betegség után, családja körében hunyt el otthonában, Douchy-ban.

Alain Delon, aki a hatvanas évek egyik legnagyobb európai filmsztárja volt, 2019-ben szenvedett egy agyvérzést, ami jelentősen rontotta az egészségi állapotát. Azóta visszavonultan élt, utolsó nyilvános megjelenése a 2019-es Cannes-i Filmfesztiválon volt, ahol életműdíjat kapott. Delon gyermekkora problémás volt, és apja, a hentes unszolására vagy saját akaratából csatlakozott a francia haditengerészethez, ahol Indokínában szolgált. A katonaság után különböző alkalmi munkákat vállalt Párizsban, mielőtt sikert aratott volna a filmiparban.

Nemzetközi hírnevet a "Borsalino" és a "Rocco és fivérei" című filmekkel szerzett. Hollywoodban is megpróbált szerencsét, de ott nem járt sikerrel. Karrierjét botrányok is kísérték, többek között a megoldatlan gyilkosság, ami az ő testőrét és asszisztensét érte 1968-ban. Az utóbbi években Delon több vitatott nyilatkozatot is tett, többek között a szélsőjobboldali politikát támogató és a homoszexualitással kapcsolatos nézeteit illetően. Mindezek ellenére, amikor életműdíjjal tüntették ki a Cannes-i Filmfesztiválon, álló ovációt kapott. Delon egyszer volt házas, és több gyermek édesapja.

Az utóbbi időben a családja került inkább a nyilvánosság elé, mivel a színész három gyermeke nem tudott megegyezni abban, ki gondoskodjon az apjukról, ami egy bírósági döntéshez vezetett, hogy gyámság alá helyezzék Delont. A színész halálhírét vasárnap reggel jelentették be gyermekei. Delon a Cannes-i Filmfesztiválon megható beszédet mondott, amelyben búcsút intett a filmiparnak és háláját fejezte ki. Könnyeit öröm könnyeinek nevezte, különösen azért, mert lánya ott állt mellette. Az elismerést posztumusz tiszteletadásnak nevezte, és hálás volt pályafutásáért.