A Nemzeti Kártya-program kiterjesztése nem jelent biztonsági kockázatot Szijjártó Péter szerint

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az orosz és belorusz állampolgárok bevonása a Nemzeti Kártya-programba nem jelent biztonsági kockázatot a schengeni övezet szempontjából, mivel a Magyarországra történő belépéshez és itt tartózkodáshoz továbbra is átfogó ellenőrzésen kell átesniük.

A miniszter Facebook-oldalán vasárnap reggel közzétett bejegyzésében kifejtette, hogy sajnálatosnak tartja az észak-európai és balti kollégák által folytatott hazugsághadjáratot Magyarországgal szemben. Szijjártó Péter szerint ezek a politikusok háborúpártiságtól elvakultan terjesztenek téves információkat, és a tények figyelmen kívül hagyása riasztó.

A Nemzeti Kártya-program kiterjesztésével kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta, hogy minden ezzel ellentétes állítás színtiszta hazugság. A Nemzeti Kártya nem azonos a vendégmunkásstátusszal, és több fontos különbség is van. A kártyával rendelkezők nem számítanak bele a vendégmunkásoknál megállapított körülbelül 60 ezer fő/év foglalkoztatási korlátba, és bármilyen munkakörben foglalkoztathatók. Nem szükséges munkaerőigényről szóló igazolást benyújtaniuk, hosszabbítási eljárásnál nem kell kulturális ismereti vizsgát tenniük, sőt családegyesítésre is van lehetőségük.

Rácz András, Oroszország-szakértő a Forbesnak korábban nyilatkozta, hogy a kérvényezésre jogosult országok kiterjesztése komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, mivel a schengeni zóna a célja a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő oroszoknak. Megjegyezte, hogy a diplomáciai fedésben lévő orosz kémek gyakran hajtanak végre műveleteket más schengeni országokban is.

A Nemzeti Kártya igénylésének lehetősége július 8-a óta már összesen nyolc országból, köztük Oroszországból és Belaruszból is elérhető. Magyarországon többféle jogcímen vállalhatnak munkát nem EU-s állampolgárok, általában tartózkodási engedélyt vagy Nemzeti Kártyát igényelnek.

A program kiterjesztését többen kritizálták, köztük Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke is, aki komoly kockázatot látott a lépésben. A változtatás miatt a balti államok is kifejezték az aggodalmukat, az Európai Bizottság belügyi biztosa pedig levélben kérte Pintér Sándortól, hogy magyarázza el, a magyar kormány hogyan akadályozza meg az orosz kémek belépését.