Terrorista támadás Szerbiában: Rendőrökre lőtt egy fegyveres

Fegyveres összecsapásban a szerbiai rendőrség lelőtt egy korábban terrorizmus miatt elítélt férfit, Senad Ramovic Becant, a dél-szerbiai Novi Pazarban. A férfi ellenállást tanúsított letartóztatása során és rálőtt a rendőrökre, akik viszonozták a tüzet, így életét vesztette.

A szerbiai belügyminisztériumra és az ország közszolgálati televíziójára, az RTS-re hivatkozva a rendőrség közölte, hogy a vahhabita irányzatot követő Senad Ramovic Becan nem működött együtt a hatóságokkal, amikor megpróbálták őt elfogni. Becant azért akarták letartóztatni, mert nála lakott az a terrorista, aki június 29-én nyílpuskával rálőtt egy Izrael belgrádi nagykövetségét védő rendőrre.

A férfi korábban is összetűzésbe került a rendőrséggel, 2007-ben 13,5 évig tartó börtönbüntetésre ítélték terrorizmus miatt. Novi Pazar, ahol a mostani incidens történt, Szerbia főleg muszlim bosnyákok által lakott országrészének, a Szandzsáknak a központja. Innen indult útnak számos férfi az utóbbi években, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet oldalán harcoljon a szíriai és iraki harcokban.