Újabb hőmérsékleti rekordok Magyarországon

Sorozatban a negyedik napon, szombat hajnalban ismét megdőltek a hajnali melegrekordok Magyarországon. Pécsen és Pestszentlőrincen új rekordok születtek, míg Baján a napi maximum-hőmérséklet rekordja is megdőlt.

Szombat hajnalban a Pécs Egyetem meteorológiai állomáson mért 27,7 Celsius-fokkal megdőlt az erre a napra vonatkozó hajnali melegrekord. Az előző rekordot, 24 Celsius-fokot, 1952-ben Berettyóújfalun rögzítették.

A fővárosi hajnali melegrekord is megdőlt: Pestszentlőrincen 24 fokig csökkent a hőmérséklet szombat hajnalban. A korábbi, erre a napra vonatkozó rekord 22 fok volt, amelyet 1947-ben Istvánmezőn, 1985-ben a Széchenyi-hegyen, illetve 2022-ben a János-hegyen mértek.

Az augusztus 17-ére vonatkozó napi maximum-hőmérséklet rekordja is megdőlt szombaton. A Baja Csillagvizsgáló állomáson mért 40,4 fokkal új rekord született, megdöntve a 2022-ben, szintén ezen a napon Baján és Kübekházán mért 37 fokos korábbi rekordot.

Az időjárási szélsőségek egyre gyakoribbak, az év eleje óta rekordszámú, tizenöt ország országos melegrekordja dőlt meg, a trópusokon tizenöt hónapon keresztül minden nap. A klímakatasztrófa már itt van, és a hőség tompává és agresszívvá tehet minket.

Címlap: Kristóf Balázs/444 (MTI)