Változékony időjárás várható a következő napokban

A mai nap folyamán a gomolyfelhők ellenére sok napsütésre számíthatunk, de a délutáni órákban és este záporok, zivatarok kialakulásával kell számolnunk. A hőmérséklet délután 30 és 39 fok között alakulhat, míg hétfőn jelentős változás jön az időjárásban.

A mai időjárás becsapós lehet, hiszen bár több helyen gomolyfelhők takarhatják az eget, a nap további részében általában sok napsütésre számíthatunk. A keleti országrészben csökken a felhőzet, és a délután második felétől - dél felől - már egyre nagyobb számban lehet záporokra, zivatarokra számítani. A szél csak zivatarok környezetében lesz erős vagy viharos, de délies szél zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkül, néhol megerősödik.

Vasárnap éjfélig figyelmeztető előrejelzés van érvényben, a csapadékot illetően délelőttig elsősorban a keleti tájakon, illetve a Duna vonalának környezetében fordulhatnak elő záporok és zivatarok, majd késő délutántól dél felől ismét egyre többfelé számíthatunk rájuk. A magas középhőmérséklet miatt három megyében harmadfokú vészjelzést adtak ki.

A hőmérsékleti viszonyok tekintetében míg hajnalban 15-24 fokot mérhetünk, délután 30-39 fok között alakul a hőmérséklet. A kánikula mellett többfelé fülledté válik a levegő, ami jelentősen megterheli szervezetünket.

Vasárnap napközben többnyire derült égbolt és napsütés jellemzi az ország nagy részét, a délutáni órákban és este a Dunántúlon, valamint a déli országrészben megnő a csapadék valószínűsége. A meteorológiai előrejelzések szerint a heves zivatarokat felhőszakadás, jégeső és erős széllökések kísérhetik.

Hétfőn jelentős változás várható az időjárásban. Délnyugat felől fokozatosan növekszik a felhőzet, és az ország nagy részén, kivéve a délkeleti régiót, záporok és zivatarok kialakulására lehet számítani. A Dunántúlon az északias szél feltámadásával hűvösebb levegő érkezik: itt 27-31 fok között alakul a hőmérséklet, míg az ország keleti és délkeleti felén 31-37 fok várható.

Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén változékony, de alapvetően kellemes időjárásra van kilátás. Kedden többórás napsütés várható, időnként megnövekvő gomolyfelhőzettel, de az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Szerdán fátyol- és gomolyfelhők tarkítják majd az eget. Csütörtökön ismét túlnyomóan napos időre számíthatunk.

Szombat este és vasárnapra virradó éjszaka az ország több pontján alakult ki eső, zápor, zivatar. A legintenzívebb cellák a Dunántúlon és északon vonultak át, melyek egymást követve kiadósabb csapadékot hagytak maguk után. Budakeszin és Csomádon 40 milliméter, az augusztusi csapadékátlag 66 %-a hullott le egy éjszaka alatt, emellett több helyen gyűlt volt 20, néhol 30 millimétert meghaladó mennyiség. Az aszály által leginkább sújtott Alföldre is jutott néhány milliméter, de ettől sokkal több esőre lenne szükség, hogy érdemi javulás következzen be a szárazságban.