Alain Delon, a legendás francia színész életét vesztette

Alain Delon, a legendás francia színész, 88 éves korában hunyt el hosszú betegség után. Delon több mint kilenc évtizedes pályafutása során több mint kilencven filmben szerepelt, és olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Luchino Visconti és Michelangelo Antonioni.

Alain Delon, aki olyan filmekben tűnt fel, mint a "Medence" és a "Rocco és fivérei", gazdag filmes örökséget hagyott hátra, és viharos magánéletéről is ismert volt. Színészi tehetségét széles körben elismerték, és bár Európában sikeres volt, Hollywoodot nem sikerült meghódítania. Karrierje során számos díjat és elismerést kapott, többek között a Berlini Filmfesztivál Arany Medvéjét és a Cannes-i Filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálmáját.

Delon a 1950-es években kezdte pályafutását a francia haditengerészetben szolgálva, és a 60-as években vált híressé olyan filmekkel, mint a "Bíbor délben" és a "Szamuráj". A "Leopárd", "A vörös kör" és a "Rocco és fivérei" című filmek a legismertebb alkotásai közé tartoznak. A 80-as években rendezőként is kipróbálta magát, és bár a 90-es években lassított, a 2000-es években is folytatta a színészkedést, olyan projektekben, mint a "Fabio Montale" és a "Frank Riva" televíziós sorozatok.

Delon halálát gyermekei jelentették be, békésen távozott otthonában szívritmuszavar, arcidegproblémák és visszatérő fejfájások után, 2019-ben pedig agyvérzést is kapott. Gyászát számosan osztották, köztük Emmanuel Macron francia elnök és Rachida Dati kulturális miniszter, akik kiemelték Delon legendás karrierjét és hatását a francia filmvilágra. Delon befolyása Magyarországon is érezhető volt, ahol olyan személyiségek, mint Liptai Claudia és Rónai Egon fejezték ki tiszteletüket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Delon bűnügyi filmjeinek klipjeit osztotta meg tiszteletére. Delon utoljára 2021-ben jelent meg nyilvánosan, barátja, Jean-Paul Belmondo temetésén. Az intim ceremónián családtagok, barátok és filmsztárok vettek részt Párizsban. Delon, akárcsak Belmondo, az 1960-as és 70-es évek francia új hullámának volt az egyik arca.

A francia mozi egyik legnagyobb nőcsábászaként is ismert Delon a filmvásznon 1957-ben debütált, és első főszerepét a "Christine" című romantikus filmben kapta 1958-ban Romy Schneider oldalán. Az igazi nemzetközi sikert az 1960-ban készült "Ragyogó napfény" című krimi hozta meg számára. Delon és Visconti közös munkái, mint a "Rocco és fivérei" és "A párduc", filmtörténeti jelentőségű alkotásokként vonultak be a mozi világába. Jean-Pierre Melville-lel készített "A szamuráj", "A vörös kör" és a "Zsaru" filmekben alakított karakterei is emlékezetesek maradtak. A "Borsalino" című gengszterfilmben ismét együtt játszott Jean-Paul Belmondóval, és a "Klein úr" című filmben nyújtott alakítása is kiemelkedő volt pályafutása során.

Delon munkásságát számos elismeréssel honorálták, többek között a Francia Becsületrend tisztjévé nevezték ki, és César-díjat is kapott. 2019-ben a cannes-i filmfesztiválon tiszteletbeli Aranypálmát vehetett át. Az utolsó éveiben egészségi állapota romlott, és 2008-ban a "Asterix az olimpián" című filmben tűnt fel utoljára Cézárként.