Kígyók és patkányok lepték el Rómát

Róma városa valóságos dzsungellé változott, ahol a kígyók, patkányok, sirályok és keleti lódarazsak elszaporodása okoz gondot. A jelenség mögött a magas hőmérsékletek és a szemétprobléma állhat.

Andrea Lunerti, a veszélyes állatok befogásában jártas szakértő szerint a nyáron szokatlanul sok kígyó miatti hívást kapott. A csúszómászók számának növekedését a meleg tél okozta, amely lehetővé tette több állat túlélését, és a városban lévő ételpazarlás miatt elszaporodott patkányok vonzzák őket, amelyek a kígyók fő zsákmányállatai. A legelterjedtebb faj a zöld ostorkígyó, de idén már négy viperát is befogott Lunerti.

Lunerti arra kéri az embereket, hogy videót küldjenek a kígyókról, hogy megállapíthassa, mérgezőek-e. A nem mérges kígyók is veszélyt jelenthetnek, mivel pánikot okozhatnak, ami veszélyes helyzetekhez vezethet, például az emberek az úttestre rohanhatnak.

A magas hőmérséklet és a hulladékproblémák a keleti lódarazsak és a sirályok számának növekedését is elősegítették. A lódarazsak 2021 óta szaporodtak el, és ma már a városközpontban is megtalálhatók, kezdetben a Monteverde negyedben észlelték őket, de rövidesen fészkek kezdtek burjánzani az ablakok redőnyeinek zugaiban, szellőzőnyílásokban, légkondicionáló berendezésekben, sőt az ókori műemlékek hasadékaiban is. Lunerti szerint a sirályok segítenek a patkányok és kígyók számának csökkentésében, de a városban már több sirály van, mint a közeli tengerparti városokban.

Róma városi tanácsa azonban tagadja, hogy a szemét és az állatok jelenléte között összefüggés lenne. A tanács szerint a város tisztasága évek óta a legjobb, és az Ama cég adatai szerint 2024-ben jelentős hulladékcsökkenés volt tapasztalható. Enrico Alleva zoológus szerint a patkányragadozó fajok aktivitása a város kiürülésekor a rendelkezésre álló hulladék hiánya miatt nőtt meg.