A Zaporizzsjai atomerőmű biztonsági helyzetének romlása

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) megfigyelői beszámoltak a Zaporizzsjai atomerőmű biztonsági helyzetének romlásáról, miután egy robbanószerekkel felszerelt drón zuhant le a létesítmény közelében.

Az IAEA szakértői intenzív katonai tevékenységet jelentettek az atomerőmű környékén. Rafael Grossi, az IAEA főigazgatója aggodalmát fejezte ki az erőmű közelében fokozódó katonai aktivitások miatt, és kijelentette, hogy a biztonsági helyzet romlott. Az erőmű többszörös támadás célpontja volt a háború kezdete óta, mindkét fél a másikat vádolva a nukleáris biztonság veszélyeztetésével.

Egy hete egy tűz ütött ki az erőmű egyik hűtőtornyában, amit az ukránok azzal vádoltak, hogy az oroszok nagy mennyiségű autógumit gyújtottak meg. Az IAEA már a orosz-ukrán háború kitörése óta óvatosságra int, attól tartva, hogy a katonai cselekmények komoly nukleáris balesethez vezethetnek az erőműnél.

Az orosz vezetés az ukrán csapatokat vádolta a Kurszki atomerőmű elleni támadás tervezésével, amit Ukrajna "őrült propagandának" nevezett. Egy ukrán drón állítólag robbanószerkezetet dobott le a Zaporizzsjai erőmű közelében, közvetlen fenyegetést jelentve a személyzet és a biztonság számára. Az IAEA megerősítette, hogy a dróntámadás károkat okozott, de szerencsére nem történt személyi sérülés vagy berendezéskár. Az ügynökség hangsúlyozta a konfliktusövezetekben lévő nukleáris létesítmények sebezhetőségét és a folyamatos megfigyelés szükségességét. A Zaporizzsjai erőmű, Európa legnagyobbja, röviddel az orosz invázió kezdete után, 2022 februárjában került orosz ellenőrzés alá, mind Oroszország, mind Ukrajna egymást vádolva a szabotázs kísérletekkel.

Grossi főigazgató nagyon aggasztónak nevezte a helyzetet és a résztvevő minden fél maximális önmegtartóztatására szólított fel. Az IAEA korábban már figyelmeztetett a térségben történő meggondolatlan katonai cselekmények lehetséges veszélyeire.