Oroszországi földrengés és vulkánkitörés

Oroszországban, a Kamcsatkai-félszigeten a Sivelucs vulkán kitört, egy 7-es erősségű földrengéssel egyidőben. Az események során a vulkán közel 5 kilométer magas hamu- és füstoszlopot bocsátott ki, ami veszélyezteti a nemzetközi légi közlekedést.

A Sivelucs vulkán kitörése során a hamu- és füstoszlop délkeleti irányba terjedt, és a piros fokozatú légiközlekedési figyelmeztetés kiadására kényszerítette az orosz hatóságokat. A hamu 920 kilométerre délkeletre mozog, az Uszt-Kamcsatszkij kerület és a Bering-sziget felé. A vulkán 450 kilométerre északra helyezkedik el a Petropavlovszk-Kamcsatszkij várostól, és mindössze 50 kilométerre Klucsitól.

A reggeli órákban egy erős, 7-es erősségű földrengés rázta meg a térséget, melyet több utórengés követett. A szakértők további utórengésekre számítanak a következő napokban. A Kamcsatkai Tudományos Akadémia igazgatója, Danila Csebrov szerint a Sivelucs vulkán már közel két éve jelezte a kitörés lehetőségét, és nincs közvetlen összefüggés a földrengés és a vulkánkitörés között.