Tiszavasváriban a csapokból barna, darabos víz folyik

Tiszavasvári és a szomszédos Szorgalmatos lakói elszíneződött, vörösesbarna ivóvízre panaszkodnak, amely vasszagú és lerakódásokat tartalmaz. Az RTL Híradó riportjában a helyiek arról számoltak be, hogy a víz minősége az elmúlt két évben annyira romlott, hogy már fürdeni sem mernek benne, és attól tartanak, hogy a háztartási gépeik is tönkremennek a víz miatt.

A problémáról Tiszavasváriban rendkívüli napirendi pontként is tárgyaltak, ahol a polgármester elmondta, hogy két éve folyamatosan egyeztetnek a vízművel, de a városnak nincs pénze a helyzet javítására. Egy helyi asszony arról beszélt, hogy bár 17 ezer forintos vízdíjat fizetnek, a víz gyakran ihatatlan, és a főzéshez, mosáshoz sem alkalmas, ami a háztartási gépek rongálódásához is vezethet. A Népegészségügyi Központ is kifogásolta a víz minőségét, és a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal is jelezte a problémát. Az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. szerint a víz iható, és az elszíneződést a csőfalról leváló vas és mangán okozza, amely az egészségre nem ártalmas, de elismerik, hogy „érzékszervileg nem lehet meginni”.

A helyzet megoldására hosszútávú tervet nem említettek, csupán karbantartásokkal próbálják javítani a helyzetet. A település képviselő-testületi ülésén is szóba került a víz állapota, de előrelépés nem történt. Civilek petíciót indítottak, hogy felhívják a figyelmet a tarthatatlan állapotokra. A vízmű szakembere elismerte, hogy a víz undort kelt, és tisztában vannak a problémával. Több fejlesztést és karbantartást hajtottak végre a helyzet javítása érdekében, de a hosszútávú megoldás továbbra is várat magára.

A szomszéd faluban, Szorgalmatoson is ugyanez a helyzet, lévén a szolgáltató is ugyanaz. Egy ottani lakos elárulta, hogy kétszer is kihívta a vízmű embereit, akik „azonnal jöttek, pont az utcánk végében van a tűzcsap. Nagyon sokáig engedték a vizet. Sajnos ez nem elég, valami más probléma van”. A vízszűrőt havonta kell cserélni a településen, annyi koszt fognak fel. Tiszavasvári képviselőtestülete rendkívüli ülést hívott össze az áldatlan állapot miatt, de saját forrás hiányában nem tudnak megoldást találni.