Vádalku az óbudai korrupciós ügyben

Az óbudai polgármester korábbi munkatársa vádalkut kötött az ügyészséggel, és enyhébb büntetésért cserébe terhelő vallomást tett Kiss Lászlóra, a kerület DK-s vezetőjére.

A vádalku részleteiről Zamecsnik Péter, a kerületvezető védőügyvédje számolt be a Hír TV műsorában. Elmondása szerint a polgármester úr egyik korábbi munkatársa az ügyészséggel kötött egyezség értelmében 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés helyett csak 14 hónapot kell fogházban töltenie.

Kiss László, aki a III. kerület júniusban újraválasztott polgármestere, hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják. A politikus szerint az ügyben érintett gyanúsítottak egy részét nem is ismeri, sosem találkozott velük, és állítása szerint semmi köze a történetekhez. Az ügyvéd hozzátette, hogy a perbíróság feladata lesz eldönteni, hogy a polgármester állításai megfelelnek-e a valóságnak.

A vád szerint Kiss László 2019. októberi megválasztása után egy ismerősével megállapodott arról, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, cserébe pedig neki és más önkormányzatnál dolgozó hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban azonban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért.

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője, akiket szintén 30 napra letartóztatott a bíróság. Czeglédy Gergő alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság október 20-ig hosszabbította meg.

Zamecsnik Péter a HírTV Napi Aktuális című műsorában azt is elmondta, hogy ha Kiss László októberig előzetes letartóztatásban marad, akkor legvégső esetben akár új polgármester-választást is kiírhatnak a III. kerületben.