London egyik ikonikus épülete lángokban

London belvárosában, a Somerset House nyugati szárnyában tűz ütött ki, amelyet több mint száz tűzoltó igyekszik megfékezni.

A történelmi jelentőségű épületben, amely jelenleg múzeumként és kulturális központként is funkcionál, helyi idő szerint szombaton dél előtt csaptak fel a lángok. A helyszínen készült felvételeken sűrű füstöt lehetett látni, amely a tető alól gomolyog ki.

A Somerset House, amely a Strand közelében található, és ahol egykor Tudor-kori palota állt, ma különböző kulturális eseményeknek ad otthont. Az épületben található gyűjtemények között van Vincent van Gogh Önarckép levágott füllel című festménye is, de a képviselők szerint a tűz nem érintette a művészeti alkotásokat.

A tűzoltók szóvivője elmondta, hogy főleg a tetőszerkezet lángjait kell megfékezniük, és a munkálatokhoz egy 32 méteres létrát is bevetettek. Az épületet teljesen lezárták, és a környék forgalmát is korlátozhatják az oltás ideje alatt. A BBC beszámolója szerint a tűzoltók száma eléri a 125 főt, azonban a legfrissebb információk szerint körülbelül 100 tűzoltó és 15 tűzoltóautó küzd a lángokkal a helyszínen.

A tűz okáról egyelőre nincsenek információk, de a Somerset House megerősítette, hogy minden látogató és dolgozó biztonságban van. A tűz az épület nyugati részét érintette, ahol főként irodák találhatók. A helyszínen több mentőautó is sorakozik, de a fővárosi rendőrség közleménye szerint a tűzesetnek nincs sérültje.

A Somerset House London központjában, a Strandon található. A György-korabeli épület és a hozzá tartozó tér a Tudor-palota helyén épült, amely eredetileg Somerset hercegé volt 1547-ben. A jelenleg a Courtauld Galéria helyszíneként szolgál, amely egy olyan múzeum, amely a Samuel Courtauld Trust gyűjteményét mutatja be, beleértve a középkortól a 20. századig terjedő felbecsülhetetlen értékekkel bíró remekműveket. Az épület udvarán rendszeresen szerveznek híres kiállításokat, eseményeket és jégkorcsolyázást.

Az intézmény a hivatalos X csatornáján értesítette az esetről a látogatókat, jelezve, hogy az épület jelenleg zárva van, és a személyzet és a látogatók biztonságban vannak.