Lángokban áll Törökország, 131 helyen ütött ki erdőtűz

Az Égei-tenger partján fekvő Izmir városát sújtották a legsúlyosabban a lángok, ahol csak ott 78 embert kellett kórházba szállítani. Az utóbbi egy hétben Törökországban 131 helyen csaptak fel a lángok mezőgazdasági és erdős területeken, valamint városok körül.

Az elmúlt hét során Törökország nyugati részén, legalább öt város körül tomboltak az erdőtüzek, ami miatt közel négyezer embert kellett biztonságba helyezni. A török katasztrófavédelmi hatóságok szombaton közölték, hogy a tüzek Izmir határában is pusztítanak.

A TRT állami műsorszolgáltató beszámolója szerint Izmirben, Törökország harmadik legnagyobb városában, az erdőtűz lángjai egy lakóparkot és egy ipari területet is elértek. A mezőgazdasági és erdészeti miniszter szombat reggel tájékoztatott arról, hogy az éjszaka folyamán 17 lakóház leégett, továbbá 105 lakóház és 44 céges ingatlan került veszélybe a Yamanlar nevű külkerületben, ezért az ottani lakókat és dolgozókat még pénteken evakuálni kellett.

Az egészségügyi minisztérium adatai alapján Izmirben 78 embert szállítottak kórházba, főként füstmérgezés miatt, és közülük 29-et megfigyelésre benntartottak. A tűzoltók éjszakai munkáját 13 repülőgép és helikopter segítette, aminek köszönhetően reggelre sikerült visszaszorítani a tüzet a lakott területektől. A tűz közel 1600 hektárnyi növényzetet pusztított el.

A hatóságok hat embert vettek őrizetbe szabotázs gyanúja miatt az erdőtüzekkel kapcsolatban, közülük kettőt Izmirben, négyet pedig az északnyugati Bolu városban. Törökország az egész nyarat kánikulával küzdött meg, ami az ország szerte erdőtüzeket okozott.