Tizenhárom őz fulladt meg Tataháza mellett

Az elmúlt 8 napban 13 őz vesztette életét egy húsfeldolgozó cég szennyvíztározójában Tataháza közelében. A 70 méter átmérőjű és 8 méter mély, fóliával bélelt tározóba a szárazság miatt érkező őzek nem tudnak kijutni.

A tározó tulajdonosa állítja, hogy a létesítmény megfelel a szabályozásoknak, és tervezi vadriasztók telepítését, amennyiben lesz rá pénzügyi fedezetük. A helyi vadászok víztartályokat helyeztek ki, hogy megakadályozzák az őzek tározóhoz való hozzáférését. Amennyiben a tulajdonos nem keríti be a tározót, a vadászok segítséget kérhetnek a hatóságoktól.

Egy héten belül összesen 13 őz vesztette életét a tataházi szennyvíztározóban. A vállalat azt állítja, hogy nem keríthetik be a telepet, de ijesztőket fognak felállítani, ha lesz rá pénzük. A helyi vadászok víztartályokat helyeztek ki az állatok megóvása érdekében, és ha a cég nem biztosítja a területet, a hatóságokhoz fordulnak.

A húsfeldolgozó céghez tartozó létesítmény korábban kerítéssel volt körülvéve, de a kerítés újjáépítésére irányuló kérések sikertelenek voltak. Az idén elpusztult őzek értéke több millió magyar forint. Ha a cég nem keríti be önkély a tározót, a vadászok hatósági segítséget kérhetnek.

Az RTL Híradó értesülései szerint az elmúlt napokban még több állat pusztult el benne. A Felsőszentiváni Vadásztársaság elnöke, Weisz István szerint hat darab őzsuta, öt darab őzbak és kettő darab őz koponyát emeltek ki a tűzoltók az elmúlt nyolc napban ebből a tárolóból.

A helyi vadászok szerint az idei nyári szárazság miatt az őzek azért járnak a tározóhoz, mert csak itt találtak vizet. Mivel fóliával van kerítve a gödör, az állatok nem tudnak kimászni belőle. A helyi vadászok megpróbálják elérni, hogy az őzek ne menjenek a tározóhoz. Ennek érdekében körülötte kihelyeztek itatókat.

A település jegyzője szerint a tározó körül korábban volt kerítés, most azonban hiába kérték annak újraépítését, ez nem történt meg.