Indiai orvosok országos sztrájkja egy meggyilkolt doktornő ügyében

Az Indiai Orvosi Szövetség (IMA) bejelentése szerint az indiai orvosok országos sztrájkba kezdtek, hogy felhívják a figyelmet egy Kolkata városában megerőszakolt és meggyilkolt doktornő esetére. A sztrájk során minden nem alapvető kórházi szolgáltatást leállítanak, de a sürgősségi és baleseti ellátás zavartalanul működik.

Az IMA a gyilkosságot barbár bűntettnek minősítette, és az ország támogatását kérte az igazságért folytatott küzdelemben. A szervezet követeléslistáján szerepel a törvény szigorítása az egészségügyi dolgozók védelme érdekében, a kórházak biztonságának fokozása, valamint biztonságos pihenőterek létrehozása a nők számára. A tiltakozások már a gyilkosság előtti napokban is megkezdődtek, és a nők fokozottabb védelmére hívták fel a figyelmet. A kórházat, ahol a bűncselekmény történt, megrongálták a tüntetések során.

A 31 éves áldozat, aki a kolkatai RG Kar Orvosi Egyetemi Kórházban dolgozott, munkanapja után lepihent az intézmény egyik helyiségében, ahol később megerőszakolták és megfojtották. Az eset kapcsán egy kórházi önkéntest tartóztattak le.

Nyugat-Bengálban a történtek után nők tízezrei vonultak az utcákon, függetlenséget és félelem nélküli életet követelve. A békés tiltakozások során azonban összecsapások is történtek a rendőrség és egy ismeretlen férfiakból álló csoport között, amikor ez utóbbiak behatoltak a bűncselekmény helyszínéül szolgáló kórházba. A rendőrség 25 embert tartóztatott le ezzel összefüggésben.

A BBC jelentése szerint az indiai orvosok 30 százaléka, az ápolók 80 százaléka nő, és az országban aggasztó mértékben, 4 százalékkal emelkedtek a nők ellen elkövetett bűncselekmények 2022-ben, amelyek 20 százaléka nemi erőszak vagy bántalmazás volt. Indiában a nők elleni erőszakos támadások gyakoriak, a hivatalos adatok szerint naponta 106 nőt erőszakolnak meg, és ez csak a bejelentett esetekre vonatkozik.

Az egészségügyi dolgozók 24 órás sztrájkja során India-szerte a kórházak és klinikák a sürgős esetek kivételével elutasítottak minden beteget, ami hosszú sorok kialakulásához vezetett az egészségügyi létesítmények előtt, részben azért, mert az emberek nem tudtak a sztrájkról. Várhatóan a tiltakozó akcióhoz több mint egymillió orvos csatlakozik, és ezzel megbénítja a világ legnépesebb országának egészségügyi rendszerét. Az orvosi egyetemek tantestületét kellett mozgósítani a sürgős esetek ellátására is. Az indiai kormány az egészségügyi dolgozók képviseleteivel folytatott megbeszéléseket követően felhívást intézett az orvosokhoz, hogy térjenek vissza munkahelyükre a köz érdeke miatt.

Szandzsiv Szing Jadav, az Indiai Egyészségügyi Szövetség (IMA) képviselője a déli Telangána államban arról számolt be, hogy minden fiatal orvos sztrájkol, ami az orvosállomány 90 százalékát jelenti. Az IMA további igazságügyi reformokat követel az egészségügyi dolgozók jobb védelme érdekében, illetve "a barbár" kolkatai bűncselekmény gyors feltárását sürgette. Az indiai kormány válaszul közölte, bizottságot hoznak létre, amelynek feladata lesz, hogy javaslatokat tegyen az egészségügyi dolgozók védelmének javítására.