Izrael és a Hamász közötti tűzszünet: Biden szerint közelebb vagyunk, mint valaha

Joe Biden amerikai elnök szerint az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti megállapodás „közelebb van, mint valaha”, de hozzátette, hogy a megállapodás még nem jött létre. Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közös közleményében „komoly és konstruktív, pozitív légkörben folytatott tárgyalásokról” számoltak be.

Joe Biden optimistán nyilatkozott a Fehér Ház Ovális Irodájában, hangsúlyozva, hogy a megállapodás sokkal közelebb van, mint három nappal ezelőtt, és arra kérte az embereket, hogy drukkoljanak. A CBS-nek adott múlt heti interjújában Biden lehetségesnek tartotta, hogy még az ő elnöksége idején megállapodás szülessen.

A Katarban zajló tűzszüneti tárgyalásokat ismerő források szerint óvatosan optimisták, és a jövő hét vége előtt újra összeülnek Kairóban a megállapodás lezárásának céljából. A körvonalazódó megállapodás egyik fontos pontja, hogy a Hamász szabadon engedné a tavaly október 7-i támadások óta fogva tartott több mint száz izraeli túszt.

Mindkét fél elvben egyetértett a Joe Biden által május 31-én bemutatott tervvel, amely egy három szakaszból álló békefolyamatot vázolt fel, de a Hamász és Izrael módosításokat, illetve pontosításokat javasolt, ami miatt vádolták egymást a megállapodás meghiúsításával. A közvetítők most pénteken bemutattak egy javaslatot, amely reményeik szerint megoldást nyújt a vitás kérdésekre.

A Dohában tartott tárgyalásokon az Egyesült Államok új áthidaló tűzszüneti javaslatot mutatott be, amely az eddigi megállapodásokra épül, de a vitás pontokat hivatott áthidalni. A Hamász azonban elfogadhatatlannak tartja az amerikai javaslatot, és azzal vádolja a washingtoni kormányt, hogy hamisan pozitív légkört akar teremteni.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal szerint Izrael nagyra tartja az Egyesült Államok és a közvetítők erőfeszítéseit, és bízik abban, hogy a Hamász végül elfogadja az izraeli javaslatot. A felek közötti nézeteltérések egyik oka, hogy Izrael ellenőrzése alatt akarja tartani a Gázai övezet és Egyiptom határsávját, valamint egy mechanizmust akar kialakítani a palesztin fegyveresek mozgásának korlátozására.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton érkezik Izraelbe, ahol tárgyalásokat folytat Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és találkozik az amerikai állampolgárságú túszok családtagjaival is. A közvetítők hangsúlyozták, hogy a megbeszélések komolyak és konstruktívak voltak, és az Egyesült Államok Egyiptom és Katar támogatásával előterjesztett egy olyan áthidaló javaslatot, amely összhangban van a Biden elnök által lefektetett és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott elvekkel.

A közvetítők az új gázai tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról azt állítják, hogy olyan javaslatot terjesztettek elő, amely „szűkíti a szakadékot” Izrael és a Hamász között. A katari tárgyalások előrehaladásának minden jelét elengedhetetlennek tartották azok a kormányok, amelyek kétségbeesetten próbálták elkerülni, hogy a gázai háború átfogó regionális konfliktusba torkolljon.

Az izraeli hadsereg hadjáratot indított Gázában a Hamász elpusztítására válaszul az október 7-i Dél-Izrael elleni példátlan támadásra, amelynek során mintegy 1200 embert öltek meg, 251 embert pedig túszul ejtettek. Azóta több mint 40 000 embert öltek meg Gázában, a terület Hamász által vezetett Egészségügyi Minisztériuma szerint.

Egy novemberben elfogadott megállapodás szerint a Hamász 105 túszt engedett szabadon, cserébe egy egyhetes tűzszünetért és mintegy 240 palesztin fogoly szabadon bocsátásáért izraeli börtönökben. Izrael szerint 111 túszt tartanak fogva, közülük 39-et halottnak vélnek.

Később Joe Biden azt mondta újságíróknak a Fehér Házban: „nem akarok semmit elrontani... talán találtunk valamit. De még nem tartunk ott.” Bár ez egyértelműen pozitív fejlemény, még hosszú utat kell megtenni a tűzszünet megkötése előtt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök óvatosabban fogalmazott, mint az amerikai elnök, mondván, hogy nagyra értékeli azokat az erőfeszítéseket, amelyek „lebeszélik a Hamászt egy olyan megállapodás elutasításáról, amely szabadon engedné a túszokat”.

A Hamász egyik magas rangú tagja − aki nem vett részt a tárgyalásokon, de kapcsolatban állt katari és egyiptomi közvetítőkkel − azt mondta a BBC-nek, hogy amiről a mozgalom vezetését ma tájékoztatták a dohai tűzszüneti találkozók eredményeiről, az nem tartalmaz kötelezettségvállalást a július 2-án megállapodottak végrehajtására.

A Biden elnök által felvázolt megállapodás első szakasza, Izrael május 27-i javaslata alapján, magában foglalna egy hat hétig tartó „teljes tűzszünetet”, az izraeli erők kivonását Gáza összes lakott területéről, valamint néhány túsz − köztük nők, idősek, betegek vagy sebesültek − cseréjét az Izraelben fogva tartott palesztin foglyokért.

A második szakaszban történne a többi túsz szabadon bocsátása és az „ellenségeskedés végleges befejezése”. A harmadik a gázai övezet újjáépítésének megkezdését és a halott túszok földi maradványainak visszaszolgáltatását jelentené.

Korábban az ENSZ sürgős felhívást tett két hétnapos szünetre a gázai harcokban, amelyek ebben a hónapban kezdődnek, hogy lehetővé tegyék több mint 640 000 palesztin gyermek gyermekbénulás elleni oltását.