A légkondicionálók iránti kereslet megugrása

Az idei extrém meleg hatására jelentősen megnőtt a légkondicionálók és ventilátorok iránti kereslet Magyarországon, ami rekordokat döntött a nyári áramfogyasztásban is.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt szélsőséges hőhullámok és a melegrekordok megdöntése miatt a magyarok tömegesen fordultak a klimatizáló eszközök felé, hogy enyhítsék otthonaik hőmérsékletét. Molnár László meteorológus szerint a 35 fok feletti hőmérsékletek egykor csak a nyár legmelegebb napjain voltak jellemzőek, azonban idén már júniusban is hasonló értékeket mérhettünk.

A Media Markt és az eMAG kereskedelmi láncok adatai alapján a légkondicionálók és ventilátorok értékesítése drasztikusan megnőtt. A Media Markt esetében 2023 és 2024 között 70 százalékos növekedést tapasztaltak, míg az eMAG-nál idén júliusban majdnem kétszer annyi klimatizáló termék kelt el, mint az előző év azonos hónapjában.

A Media Markt a ventilátorok értékesítésében is hasonló növekedést észlelt, ahol a forgalom 2023 és 2024 között 110 százalékkal emelkedett. A mobil klímák terén pedig a forgalom 2022-ről 2023-ra 50 százalékkal nőtt, majd 2024-re ez az érték megduplázódott. A Media Markt külön kiemelte, hogy az idei évben gyakorlatilag pillanatok alatt elfogytak a polcokról a hőhullámok miatt.

Ez a fokozott kereslet azonban nemcsak a kereskedők számára jelentett előnyt, hanem a nyári áramfogyasztási rekordok megdöntéséhez is hozzájárult. Július 17-én a rendszerterhelés csúcsértéke 6951 megawatt volt, ami új rekordot jelentett Magyarországon.

A légkondicionálók használata azonban nemcsak a hőség enyhítésére szolgál, hanem paradox módon hozzájárul a klímaváltozás gyorsuló üteméhez is, hiszen a megnövekedett energiaigény közvetve fokozza a felmelegedést.

A kormány által 2022 nyarán visszavágott rezsicsökkentés következtében a lakossági fogyasztók csak meghatározott mennyiségű áramot és gázt vásárolhatnak meg csökkentett áron. A légkondicionálók használata könnyen átlépheti ezt a limitet, ami jelentős költségnövekedést eredményezhet a háztartások számára.