Ukrajna katonai műveleteket indított Oroszországban

Ukrajna katonai műveleteket hajtott végre Oroszország területén, a Kurszk megyében, hogy kényszerítse az orosz vezetést a tárgyalóasztalhoz - jelentette be Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó. A támadás célja, hogy Oroszországot taktikai vereségre kényszerítve bevonják őket "tisztességes" béketárgyalásokba, hangsúlyozva Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Ukrajna nem kívánja elfoglalni Kurszkot, csupán arra törekszik, hogy tárgyalásokra kényszerítse Oroszországot, és nem tervez "koldulni" a tárgyalásokért, hanem hatékony kényszerítő eszközöket alkalmaz.

Az orosz katonai erők gyenge válasza a Kurszk régióban történt előretörésre a gyorsreagálású erők hiányával, a tüzérségre való túlzott támaszkodással, valamint az ukrán célok megértésének hiányával magyarázható. Az Egyesült Államok rendelkezik gyorsreagálású erőkkel, mint például a 82. Légideszant Divízió, ami ellentétben áll az orosz hasonló képességek hiányával kapcsolatos jelentésekkel. Az orosz katonai erők jelentős mértékben támaszkodnak a tüzérségre, ami korlátozott használatot jelent a civil áldozatok miatt, és problémákat okoz a lőszerellátásban. A lassú reakció az orosz bürokratikus és összetett parancsnoki struktúrával is összefügg.

Ukrajna célja, hogy előrenyomulva a Kurszk régióban "tisztességes" tárgyalásokra kényszerítse Oroszországot, 82 települést és 1150 négyzetkilométer területet foglalva el. Az ukrán erők meglepetésszerűen támadták meg az előrenyomuló orosz csapatokat a Donyec-medencében. A támadás célja az orosz csapatok elvonása, a nyomás csökkentése a Donyec-medencében, egy pufferzóna létrehozása, valamint a megszerzett területek felhasználása tárgyalási tőkeként. Hollandia és Lengyelország kormányai támogatják Ukrajnát a Nord Stream gázvezetékekkel és a Balti-tengeri robbanásokkal kapcsolatos szabotázs vádak közepette. Ukrajna tagadja az érintettségét a Balti-tengeri robbanásokban.

Podoljak szerint fontos, hogy megváltoztassák az orosz közvéleményt, ami egészen a közelmúltig általában közömbös maradt a harcok iránt, mert azok Ukrajnában zajlottak. Az orosz lakosság pszichológiai állapotának negatív változása, amikor a háború elérte a területüket, újabb érv lesz a tárgyalások megkezdése mellett. Az oroszok megijedtek, amikor a harcok elérkeztek a területükre, és a családok és barátok suttogni kezdtek a fronton kialakult valós helyzetről, ami a tárgyalások megkezdését sürgetheti.