Olajárak zuhanása és a benzinárak várható csökkenése

Az olajpiacokon tapasztalható jelentős bizonytalanság és a Brent nyersolaj árának ingadozása miatt a befektetők két ellentétes forgatókönyvet mérlegelnek, amelyek különböző módon befolyásolhatják az olaj árát.

A Brent nyersolaj ára a tegnapi emelkedés után ma ismét csökkenő tendenciát mutatott, és közel 2 százalékos zuhanást követően a hordónkénti 79 dollár alatti szintre esett. Pletser Tamás, az Erste energetikai elemzője szerint az olajár esetében jelenleg az alacsonyabb irányú kockázatok tűnnek erősebbnek, ami a benzinárak szempontjából kedvező lehet, de a világgazdasági kilátások miatt nem feltétlenül jó hír.

Két fő tényező határozza meg a nyersolajárak alakulását: a csökkenő kínai olajkereslet és a fokozódó közel-keleti konfliktusok. Kína a fosszilis energiafüggőség csökkentése érdekében kevesebb gázolajat fogyasztott tavaly, ami jelentős hatással van a globális keresletre. Ugyanakkor a geopolitikai feszültségek, mint például a Hormuzi-szoros lezárásának lehetősége, bármikor növelhetik az olajárakat.

Az OPEC októberi kitermelési döntése is meghatározó lehet az olajárak szempontjából. Amennyiben a kartell enged a termeléscsökkentésből, az nyomást gyakorolhat az árakra, de ha nem történik iráni eszkaláció és a jegyzések túl alacsonynak ítélődnek meg, akkor további kínálatcsökkentő lépések is szóba jöhetnek.

A hazai üzemanyagpiacokon is érezhetőek a nemzetközi ármozgások. A gázolaj jegyzésárak meredeken esnek, és a Brent nyersolaj ára is csökkent, ami várhatóan alacsonyabb árakat eredményezhet a magyarországi benzinkutakon. A forint erősödése a dollárral szemben szintén hozzájárulhat az árcsökkenéshez.

A kínai gazdaság lassulása és a keresleti aggodalmak miatt az OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség már csökkentette az idei keresleti kilátásait, és az elemzők szerint a geopolitikai helyzet enyhülése is nyomást gyakorol az olajárakra. A magyarországi kutakon azonban a nagykereskedelmi árak csökkenése nem feltétlenül tükröződik azonnal a kiskereskedelmi árakban, és a vélemények megoszlanak arról, hogy ennek mi lehet az oka.

A jelenlegi helyzetben a benzin átlagára 612 forint, a dízelé 614 forint literenként, és bár csak 2 százalékos árcsökkenésre lenne szükség a 600 forintos átlagárhoz, nincs garancia arra, hogy a nagykereskedelmi árak csökkenése azonnal megjelenik a kutakon. Az üzemanyag-eladások volumene és a költségek emelkedése is befolyásolhatja a kiskereskedelmi árrést. Az amerikai gazdaságból érkező pozitív adatok, mint a vártnál jobb kiskereskedelmi forgalom és a csökkenő munkanélküliségi kérelmek száma, némileg ellensúlyozták a negatív hatásokat.