Sikeres gáztalálatokat jelentett be a Mol Pakisztánban!

A Mol három jelentős gáztalálatot ért el Pakisztánban a TAL Blokkban, ahol már 25 éve működik operátorként és 19 éve termel szénhidrogént. A Razgir-1 kutatófúrást 2024. január 9-én kezdték el fúrni, és a tervezett céldátum előtt befejezték, 3950 méter mélységet értek el.

A Mol a Razgir-1 kutatófúrást három különböző geológiai formációban végezte el sikeres kúttesztekkel. A Lumshiwal-1 formáció napi 3800 hordó/nap egyenértékű gáz és kondenzátum hozamot ért el, a Kawagarh formáció kb. 3000 hordó/nap egyenértéknyi, míg a Lockhart formáció kb. 3500 hordó/nap egyenértékű mennyiséget termelt. A kitermelésre vonatkozó stratégia még kidolgozás alatt áll, a Mol részesedése a kitermelt mennyiségből 8,4%-os, ami napi 400-800 hordó egyenérték között várható, ezáltal a Mol-csoport teljes szénhidrogén-termeléséhez körülbelül 1 százalékot adhat hozzá.

A Mol-csoport Kutatás-Termelés üzletágának ügyvezető igazgatója, Marton Zsombor szerint az új kút a kutatási kampány régóta várt újrakezdését jelenti a TAL Blokkban, és jelentős mérföldkő a Mol Pakisztán számára.

A MOL Pakisztán, a Mol-csoport 100%-os tulajdonú leányvállalataként, 1999 óta van jelen Pakisztánban. A vállalat 4 blokkban rendelkezik érdekeltséggel, a TAL és a Margalla Blokkban operátorként működik. A MOL 2002-ben talált először szénhidrogént az országban, és azóta összesen 13 kereskedelmi célú találatot jelentett be, legutóbb 2020-ban a TAL Blokkban a Mamikhel South-1 kút fúrásával. Pakisztáni piacra lépése óta a Mol több mint 400 millió hordó egyenértéknyi bizonyított és feltételezett (2P) készletet talált a TAL Blokkban, amelynek operátoraként 65 ezer hordó egyenérték/nap bruttó termelésért felel. Közös vállalati partnerei a helyi OGDCL, PPL, POL és GHPL olaj- és gázipari vállalatok.

A MOL Pakisztán jelentős szerepet játszik az ország energiabiztonságában, hiszen napi 15 ezer hordó termelésével az ország második legnagyobb kondenzátumtermelője, napi 425 tonnával a második legnagyobb LPG-termelő, valamint az ötödik legnagyobb gáztermelő kb. 44 ezer hordó egyenérték/nap kitermeléssel. A vállalat a MOL-csoport nemzetközi portfóliójában is fontos szerepet tölt be, a csoport teljes szénhidrogén-termelésének mintegy 7%-ért felel.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 2738 forinton állt a legutóbbi jelentés szerint, fel órával a zárás előtt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3090, a legalacsonyabb 2632 forint volt.