Heves városában épül a veszélyes vegyi anyagot előállító üzem

Hosszú idő után derült fény arra, hogy Heves városában a BYN Chemical magyarországi leányvállalata N-metil-2-pirrolidon (NMP) gyártására szakosodott üzemet létesít. A beruházásról a település polgármestere, Schweiczer Sándor csütörtök este tett bejelentést a Facebookon.

A BYN Chemical a világ egyik legnagyobb NMP-gyártója, és a városban tervezik megépíteni a "világ legmodernebb oldószertisztító és újrahasznosító" üzemét 40 milliárd forint értékben. Az NMP veszélyes tulajdonságai miatt az Európai Bizottság 2018 áprilisában korlátozta felhasználását, mivel reprodukciót károsító hatása van, súlyos szem- és bőrirritációt okozhat, valamint légúti irritációt is előidézhet, és a bőrön keresztül is felszívódhat a szervezetbe. A vegyületet korábban a gödi kútvizekben és a Samsung-üzem által használt városi kommunális szennyvízcsatornában is megtalálták.

Csárdi Antal, az LMP parlamenti képviselője szerint a polgármester és Szijjártó Péter külügyminiszter is félrevezette a nyilvánosságot, mivel korábban nem tájékoztatták a lakosságot a beruházásról, és nem tartottak közmeghallgatást vagy lakossági fórumot. A Momentum Mozgalom és a Sikeres Hevesért Mozgalom válaszként alternatív népszavazást kezdeményezett, hogy kikérjék az emberek véleményét az üzem létesítésével kapcsolatban, és több szakmai fórumot is terveznek tartani.

A polgármester korábban tagadta az ilyen jellegű beruházások tervezését, és a választások előtt egy Facebook-videóban kijelentette, hogy "nem épül akkugyár Hevesen", bár a vegyianyag-gyártásról nem esett szó. A Magyar Hang újságírójának június elején a telefonba azt mondta: "Hagyjon, nem tudok ezzel foglalkozni!", majd letette a telefont. Szijjártó Péter korábban ígéretet tett arra, hogy amennyiben a tárgyalások sikeresen zárulnak le egy beruházó vállalattal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium haladéktalanul tájékoztatja a nyilvánosságot, azonban ez eddig nem történt meg. Schweiczer Sándor polgármester júliusban még azt válaszolta, hogy semmilyen kapcsolatot nem tartanak fenn a BYN-nel, de csütörtökön este fél tízkor bejelentette a Facebook-oldalán, hogy a BYN Hevesre települne. A bejelentésben azt írta, hogy a projekt során kiemelten figyelnek a környezetvédelemre, a cég pedig legszigorúbb német szabványokat betartva tevékenykedik. Emellett azzal érvel, hogy a vállalat támogatást nyújt majd a helyi óvodák és iskolák számára, és az általuk fizetett iparűzési adó is jól jön a városnak. A polgármester posztja alatt sok lakó elégedetlenségét fejezte ki.