A majomhimlő terjedése és a nemzetközi közegészségügyi válaszok

A majomhimlő, amelyet a WHO mostanra mpox névre keresztelt, globális veszélyhelyzetet jelent, és Európában is aggodalomra ad okot. A vírus terjedése és a válaszintézkedések kapcsán Kemenesi Gábor virológus és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is megszólalt.

A WHO szerdán hirdetett globális veszélyhelyzetet a majomhimlő terjedése miatt, amelyet az Mpox-Klade I vírusváltozat okoz. A vírus, amelyet az 1950-es években fedeztek fel, két genetikai vonallal rendelkezik, és az afrikai adatok szerint az egyik súlyosabb lefolyású és jobban is terjed. Az ECDC szerint az EU-ban a lakosságra vonatkozó általános kockázat egyelőre alacsony, de a tagállamoknak fel kell készülniük a betegség terjedésére, és várhatóan a majomhimlős fertőzöttek száma az elkövetkező hónapokban növekedni fog.

Kemenesi Gábor virológus szerint a jelenlegi helyzet nem összeesküvés, hanem a népességnövekedés, a klímaváltozás és a globalizáció következménye. A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2023 januárja óta 27 ezer megbetegedést és több mint 1100 halálesetet jelentettek, míg az ECDC szerint az afrikai országban több mint 27 ezer megbetegedést és 1100 halálesetet.

Az Afrikai Járványügyi Központ (Africa CDC) az elsők között hirdetett veszélyhelyzetet, amely az egész kontinensre vonatkozott. Az ECDC arra figyelmeztet, hogy az afrikai kontinensről behozott fertőzésben megbetegedettek száma növekedni fog, és az EU-nak ki kell adnia utazási tanácsokat a fertőzés által érintett területekre látogatók számára.

A WHO akcióterve első körben 15 millió dollárba kerülne, és a globális együttműködés segíthet a válságkezelésben. Az ECDC hangsúlyozza a hatékony felügyelet és a laboratóriumi vizsgálatok fontosságát, valamint a személyes érintkezések nyomon követésére szolgáló kapacitások biztosítását az EU-ban, amelyek létfontosságúak lesznek a fertőzéses esetek felderítéséhez és a válaszlépések aktiválásához.

Kemenesi szerint a legfontosabb, hogy Afrikában kezeljük a helyzetet, de figyelmeztet, hogy a vírus már nem csak ott fogékonyak az emberekre, és a majomhimlőnél épp ott tartunk, hogy Afrikában most nagyot megy. Az ECDC javasolja, hogy a tagállamok indítsanak figyelemfelkeltő kampányokat a betegség terjedésének gyors észlelése és az arra való reagálás érdekében.

A majomhimlő terjedése és a nemzetközi közegészségügyi válaszok azt mutatják, hogy a globális járványok egyre gyakoribbak, és a világ egyre inkább összefüggővé válik. Az emberiség történelmében a vírusok és járványok mindig is jelen voltak, és a modern technológia ellenére továbbra is komoly kihívást jelentenek a közegészségügy számára. Az új vírusvariáns már Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent, és csütörtökön Svédországból jelentették az Mpox-Klade I vírusváltozat első megerősített, Afrikán kívüli esetét, azóta a kór Pakisztánba is megjelent.

Pakisztánban a három, az Egyesült Arab Emírségből visszatérő páciens közül legalább egy bizonyosan megfertőződött a betegséggel, és a pakisztáni egészségügyi minisztérium még vizsgálja, hogy melyik vírusvariáns okozta a fertőzést. Kína válaszként megkezdte az országba érkezők majomhimlő-szűrését, és a következő hat hónapban minden belépőt meg fognak vizsgálni, aki a majomhimlővel érintett országból érkezik, vagy kapcsolatba kerülhetett majomhimlős esettel, illetve a megbetegedés tüneteit mutatja.