Kormányközeli alapítványok félmilliárdos támogatása a gödi iparűzési adóból

Közel félmilliárd forintot osztott szét a kormány azok között a civil szervezetek között, amelyek kormánypárti kiadványokat állítanak elő, vagy helyi fideszes politikusoknak szerveznek rendezvényeket, a Samsung gödi akkumulátorgyárának iparűzési adójából.

2020-ban a kormány egy rendelettel különleges gazdasági övezetet hozott létre a Samsung akkumulátorgyár területén, aminek következtében a helyi adóztatás joga a gödi önkormányzattól a kormánypárti többségű megyei önkormányzatra szállt át. A változás után a város elvesztette éves adóbevételének jelentős részét, miközben a szennyező akkugyár továbbra is ott működik.

A Népszava által megkérdezett Pest megyei önkormányzat szerint a gödi iparűzési adóból négy év alatt összesen mintegy tizennégy milliárd forint folyt be hozzájuk. Ebből a város 2020-tól 2023-ig terjedő négy évben összesen 7,9 milliárd forintot kapott, amiből Göd önkormányzata 4,4 milliárdot, a fennmaradó összeget pedig városi civil és egyéb szervezetek között osztották szét.

A Népszava összesítése szerint a hét pályázaton kiosztott 2,4 milliárd forintból több mint 460 millió forintot kaptak olyan térségi civil szervezetek, amelyek kormánypárti kiadványokat állítanak elő, vagy helyi fideszes politikusoknak szerveznek rendezvényeket. A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány, amely Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez köthető, önmagában 156,7 millió forint támogatást kapott.

A Pest megyei önkormányzat részletes bevételi adatai szerint:

  • 2020-ban 627 millió forint,
  • 2021-ben 3,5 milliárd forint,
  • 2022-ben 2,9 milliárd forint,
  • 2023-ban pedig 6,9 milliárd forint folyt be a megyei kasszába.

A teljes mintegy 14 milliárd forintból tehát Göd 7,9 milliárdot, a Pest megyei önkormányzat körülbelül 1,7 milliárdot kapott, és a civil pályázatokra 2,4 milliárd forint ment el. A maradék mintegy 2 milliárd forint sorsa azonban tisztázatlan maradt.

A Pest megyei önkormányzat saját beruházásra csak kétszer használt az iparűzési adóból: egyszer, amikor 20 millióért laptopokat vettek, és egyszer, amikor 385 millió forintért járdát építettek. Az önkormányzat nem tisztázta válaszában, hogy a fennmaradó mintegy 2 milliárd forint sorsáról pontosan mire költötték ezt.

Kérdés, hogy hogyan változik meg az adóbevételek szétosztása októbertől, ugyanis az újonnan felálló Pest megyei közgyűlésben már nem lesz többsége a Fidesznek, bár a Mi Hazánk képviselőinek segítségével újra többségbe kerülhetnének.