Az építőipari termelés alakulása 2024 első felében

2024 júniusában az építőipari termelés volumene 6,4%-kal csökkent az előző hónaphoz képest és 1,4%-kal az előző év azonos hónapjához képest. Az épületépítési munkák termelése 4,2%-kal esett vissza, míg az egyéb építési munkáké 4,3%-kal nőtt.

Az év második negyedévében az építőipari termelői árak 6,0%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Az új szerződések száma júniusban 34,9%-kal maradt el az előző évitől, az épületépítési szerződések 41,6%-kal, az egyéb építési szerződések pedig 22,8%-kal csökkentek.

Az év első felében az építőipari termelés volumene összességében 5,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari termelői árak az egyéb építési munkák esetében 7,1%-kal, a szakosodott építési munkák esetében pedig 6,4%-kal emelkedtek a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2024 első felében pozitív trendek figyelhetők meg az építőiparban, annak ellenére, hogy az elemzők stagnálást vártak az évben. Az árak stagnálása mellett azonban jelentős csökkenés tapasztalható az újonnan aláírt szerződések számában az előző évhez képest.

A második negyedév havi árai 1,0%-kal magasabbak voltak a negyedév átlagához képest az év első három hónapjában. Az ipari termelés minden magyarországi régióban csökkent az előző évhez képest, a legnagyobb, 13,8%-os visszaesést Pest megyében, a legkisebb, 2,3%-os csökkenést pedig Dél-Dunántúlon regisztrálták.