A BMW debreceni gyárprojektje és a kormányközeli kapcsolatok

Szijjártó Péter külügyminiszter 2018 júliusában bejelentette, hogy a BMW Debrecen mellett építi fel új gyárát, amely projekt különösen fontos volt a miniszter és az Orbán-kormány számára. A beruházás érdekében a magyar kormány jelentős támogatásokat nyújtott, többek között 12,3 milliárd forintot az autógyár, és további 14 milliárd forintot egy akkumulátorgyár építésére, valamint százmilliárdos nagyságrendű infrastrukturális fejlesztésekre.

Ezekből a projektekből több kormányközeli üzletember cégével együtt a Verbau Kft. is profitált, amelynek tulajdonosa Benkő Szilárd, Szijjártó Péter régi ismerőse, korábbi kollégája és futsalos csapattársa. Benkő a 2018-as választási kampány idején több, a külügyhöz köthető személlyel együtt plakátrongálásokkal próbálta segíteni a Fidesz kampányát, és két évvel később, 2020-ban egyik cége 300 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik háttérintézményétől.

Szijjártó Péter a BMW-gyár építésének kormányzati arcaként jelent meg, és a beruházás minden új fejleményéről tájékoztatta a nyilvánosságot. A miniszter az autóipart a magyar gazdaság gerincoszlopaként, a BMW-gyár építését pedig a hosszú távú gazdasági növekedés biztosítékaként emlegette.

A projekt keretében a kormányközeli vállalkozók közül Garancsi István Market Zrt.-je 22 milliárd forintért végzett tereprendezési és vízelvezetési munkálatokat, Szijj László Duna Aszfalt Zrt.-je 8,6 milliárdos útépítési részfeladatot kapott, míg Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt.-je egy 65 milliárdos vasútfejlesztési projektet hajtott végre.

A Verbau Kft. a vasútfejlesztési projektben betonozási feladatokat látott el, 95 ezer négyzetméternyi területen, és bár a részletek nem publikusak, egy építőipari forrás szerint a munka 1,4-1,5 milliárd forintba kerülhetett. A cég később a BMW debreceni gyárának építésében is részt vett, ahol 36 ezer négyzetméternyi ipari padlót készített 2023 végén a BMW megbízásából, amelynek piaci ára 700-800 millió forint körül mozoghatott. Benkő Szilárd 2022-ben vásárolta meg a Verbau Kft.-t, miután a cég elnyert egy milliárdos állami támogatással épülő kecskeméti gyárépítési megbízást. A Verbau éves árbevétele már a felvásárlás előtt is 5 milliárd forint körül volt, ám Benkő érkezése után meredeken emelkedni kezdett, 2022-ben 13 milliárd, 2023-ban pedig már 22 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el.

A BMW és a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem adott információt a beszállítókkal és alvállalkozókkal kapcsolatos kérdésekre, csupán a BMW reagált, de ők is csak annyit közöltek, hogy nem adhatnak információt a velük partneri viszonyban nem álló beszállítókról és alvállalkozóikról.

Ha szeretnéd követni a Direkt36 további cikkeit, iratkozz fel a nyomozásainkról szóló értesítésekre.