Óbuda polgármesterét, Kiss Lászlót hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják

Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják, és a rendőrség őrizetbe vette. A Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezte a letartóztatását, amit a polgármester abszurdnak talál.

A Magyar Nemzet információi szerint a rendőrség szerda reggel házkutatást tartott Kiss László otthonában, és az ügyészség kezdeményezte a letartóztatását. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál is akciókat hajtottak végre a korrupciós bűncselekmények miatt. Az önkormányzat álláspontja szerint minden szerződésük szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást.

A polgármester korábban feljelentést tett a szivárogtatások miatt, amelyek a sajtóban megjelent állításokat érintik. A Demokratikus Koalíció vezetője megerősítette Kiss László letartóztatását, és politikai provokációnak nevezte az eseményeket. A polgármester ügyvédje szerint Kiss Lászlót hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják, és az ügyészség kérte a letartóztatását.

Az ügyben már több gyanúsítottat letartóztattak, és egy korábbi gyanúsítottat nemrég szabadon engedtek. A nyomozás márciusban kezdődött, és az Óbuda önkormányzatát érintő korrupciós ügyben négy gyanúsítottat már őrizetbe vettek. A Központi Nyomozó Főügyészség reggeli közleménye szerint összehangolt nyomozási cselekményeket hajtanak végre egy „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában”. Az „újabb eljárási cselekményekben” ötven hivatalos személy vesz részt, az akcióban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség is közreműködik.

Az ügyről tájékoztatást az „elsődleges nyomozati cselekmények” elvégzése után, várhatóan csütörtökön adnak. Zamecsnik Péter, a polgármester ügyvédje a Hit Rádiónak azt mondta, pénteken 9 órakor döntenek arról, hogy Kiss Lászlót letartóztatják-e.

Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét június 18-án vették őrizetbe, minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsították meg, akkor egy hónapos letartóztatást rendeltek el. A megalapozott gyanú szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató cég ügyvezetőjeként – több mint 100 millió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében. Az ügyvezető fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott céggel, amik a gyanú szerint a színlelt szerződésekben leírt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Bús Balázs, korábbi óbudai polgármester az Indexnek arról beszélt, hogy a történtek után egyetlen járható út van: az alakuló testületi ülésen, ami októberben lesz, fel kell oszlatnia a testületnek önmagát. Az első gyanúsítottakat még március elején fogták el az ügyben, miután kiderült, hogy egy férfi szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két céggel. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították.