Ukrán dróntámadások és rohamcsapatok Oroszországban, válaszul modernizált T-80BVM harckocsik érkeznek

Oroszországban több települést evakuáltak a Lipecki régióban, miután ukrán drónok támadást hajtottak végre a területen, és szükségállapotot hirdettek. Az ukrán rohamcsapatok pedig mélyen behatoltak Oroszország területére, kijátszva a Kurszk megyei védelmet. Oroszország válaszként a modernizált T-80BVM harckocsikat veti be, amelyek fejlett drónvédelmi rendszerekkel vannak felszerelve.

Az orosz Lipecki régióban pénteken evakuálásra került sor, amikor ukrán drónok támadták meg a területet, ami áramszünetet és hat ember megsebesülését eredményezte. A régió kormányzója, Igor Artamonov beszámolója szerint négy falut kellett kiüríteni, és szükségállapotot hirdettek. A támadások következtében tűz ütött ki egy légierő bázison is.

Az ukrán hatóságok nem erősítették meg a támadásokat, de Oroszország szerint az ukrán drónok felelősek a történtekért. Korábban az ukrán erők már végrehajtottak támadásokat orosz területen, több települést elfoglalva, és jelenleg is tartják a frontot.

A Rybar, egy orosz háborús elemzőház, videót közölt az ukrán rohamcsapatok taktikájáról, amely bemutatja, hogyan sikerült áttörniük a Kurszk megyei orosz védelmet. Az elemzés szerint az ukrán támadók nagy mobilitású páncélozott járművekkel hajtottak végre rohamot, miközben más csapatok megkerülték a megerősített pozíciókat és bevonultak a védtelen falvakba.

Az orosz védelem nem volt felkészülve egy ilyen volumenű támadásra, és az ukrán rohamcsapatok sikeresen likvidálták az erősítést küldő orosz erőket. Jelenleg Ukrajna legalább 300 négyzetkilométernyi területet foglalt el Kurszk megyében, és Moszkva nagy erőkkel igyekszik visszaverni a támadást.

Az orosz védelmi minisztérium válaszul bejelentette, hogy a T-80BVM fő harckocsi új, korszerűsített változatát hamarosan bevetik az ukrajnai fronton. Az új modell fejlett drónvédelmi rendszerekkel van felszerelve, amelyek kulcsfontosságúak az ukrajnai harctéren tapasztalható változó fenyegetések, különösen az FPV drónok ellen.

A T-80BVM harckocsit további védelemmel látták el a torony körül és a tetőn, hogy hatékonyan ellenálljon az UAV-k, a gránátok és az irányított rakéták támadásainak. A harckocsi kompozit páncélzatot és robbanásveszélyes reaktív páncélzatot (ERA) kapott, valamint az aktív védelmi rendszer (APS) képes lehet felismerni és semlegesíteni a beérkező lövedékeket.

A T-80BVM egyik kiemelkedő része az 1250 lóerős gázturbinás motor, amely nagy teljesítményt biztosít és hozzájárul a harckocsi lopakodási képességeihez is. Az orosz mérnök szerint a T-80BVM tulajdonságai, manőverezhetősége, irányíthatósága, sebessége és védelme tekintetében felülmúlják nyugati analógjaikat.

Az Oryx háborús veszteségeket összegző oldal információi szerint az oroszok közel ezres nagyságrendben vesztették el a T-80-asok különböző verzióit az összeütközések közben. Az eddigi harctéri tapasztalatok alapján az újításokkal próbáltak meg modern választ adni, különösen a legnagyobb kihívást jelentő FPV drónok ellen.

Miközben az orosz védelem próbálja megállítani az ukrán támadásokat, a moszkvai Duma egyik képviselője, Mihail Seremet arról beszélt, hogy üzeneteket kap Odesszából, amelyekben a város lakói arra kérik, hogy „szabadítsa fel őket a kijevi rezsim elnyomása alól”. A Biztonsági Bizottság tagja szerint az oroszajkú lakosság üldözése folyik Odesszában, és többeket erőszakosan mozgósítottak az oroszok elleni háborúba. Odessza az ukrajnai háború egyik legfontosabb célpontja lehetett az invázió kezdetén, és bár a támadás elmaradt, a város továbbra is rendszeresen felbukkan a moszkvai kommunikációs panelekben, mint potenciális célpont. A mostani kijelentés különösen érdekes, mivel jelenleg is ukrán csapatok támadnak Oroszország területén, és a védelem egyelőre képtelen megállítani őket, így Moszkvában most egyértelműen a kurszki helyzet megoldásának kellene lennie a legfontosabb célnak.