Új rendelet az iskolai tiltott és korlátozott tárgyakról

Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely részletezi, hogy milyen tárgyakat nem szabad bevinni az iskolákba, illetve melyeket csak korlátozottan lehet használni az elsőtől a tizenharmadik évfolyamig.

A jogszabály két kategóriát határoz meg: a tiltott és a korlátozottan használható tárgyakat. A tiltott tárgyak közé tartoznak azok az eszközök, amelyeket egyáltalán nem lehet bevinni az iskolába. Ha mégis előfordul, hogy valakinél ilyen tárgyat találnak, felszólíthatják annak átadására, sőt, szükség esetén a rendőrséget is értesíthetik. Ritka esetekben azonban engedéllyel bevihetők ezek a tárgyak az intézménybe. A korlátozottan használható tárgyak, mint például az okostelefonok és egyéb internetelérésre alkalmas okoseszközök, beviszhetők az iskolába, de a tanítás kezdetén le kell adni őket, és az iskolának meg kell őriznie azokat a tanítás végéig.

A tiltott tárgyak listája nem konkrét, hanem más jogszabályokra hivatkozik, amelyek meghatározzák, hogy mi minősül veszélyesnek. Ilyenek például a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kések, dobócsillagok, rugóskések, íjak, számszeríjak, francia kések, szigonypuskák, parittyák, csúzlik, ólmosbotok, boxerek, láncos botok, gázspray-k, lőfegyverutánzatok, elektromos sokkolók, álkulcsok, valamint a mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezetek. Továbbá tilos az iskolába bevinni minden olyan eszközt és terméket, amelynek birtoklását a szabálysértési törvény vagy a Büntető Törvénykönyv tiltja, mint például a kábítószerek, lőfegyverek vagy pirotechnikai eszközök, valamint a 18 éven aluliak számára nem értékesíthető termékeket, így a cigarettát, dohánytermékeket és alkoholt.

A rendelet lehetőséget ad arra, hogy bizonyos esetekben a tiltott tárgyakat az iskola házirendjében meghatározott személy átvegye és tárolja, feltéve, hogy annak birtoklását jogszabály nem zárja ki. Például a 18 éven felüli diákoknak a cigarettát le kell adniuk, de azt nekik vissza is kell adni.

A rendelet betartásának gyakorlati megvalósítása kérdéseket vet fel, különösen abban az esetben, ha a tanároknak kellene betartatniuk, és szembesülnének olyan helyzettel, ahol a diákoknál tiltott tárgyak vannak. Ilyenkor a jogszabály szerint a pedagógus vagy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott felszólítja a diákot annak igazolására, hogy a tiltott tárgy nincs nála, és értesíti az iskolaőrt, rendészt, az általános rendőri szervet és a tanuló szülőjét. Ha tanítás közben a diáknál tiltott vagy korlátozott használatú tárgy van engedély nélkül, azt a pedagógus átveszi.

Amennyiben egy diák engedélyt kap a tiltott tárgy birtoklására, azt alaposan adminisztrálni kell. Az igazgató vagy a pedagógus a tanulmányi rendszerben rögzíti a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat.

A rendeletet kritikák is érték, mivel úgy vélik, hogy a pedagógusokat csendőrré teszi, és nem kínál alternatívát az okoseszközök tanítási folyamatba való bevonására, illetve a telefonozás addiktív hatására.

A jövő tanév 2024. szeptember 2-től 2025. június 20-ig tart, és a tanítási napok száma az intézménytípustól függően 179 és 183 nap között változik. Az iskolák 2025. január 24-ig értesítik a tanulókat, kiskorú tanuló esetén a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről. Az őszi szünet október 26-tól november 3-ig, a téli szünet december 21-től 2025. január 5-ig, a tavaszi szünet április 15-től április 27-ig tart. A Magyar Közlönyben részletes táblázatok tartalmazzák tantárgyanként az idén október 1. és november 22., illetve a jövőre május 5. és július 2. között tartani írásbeli és szóbeli érettségik napjait.