Az ukrán offenzíva célja és a béketárgyalások jövője

Az ukrán vezetés először nyilatkozott arról, hogy miért hajtottak végre támadást orosz területeken, és a legfrissebb fejlemények hatására úgy tűnik, távolodnak a béketárgyalások lehetőségétől.

Az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak elmondta, hogy a Kurszk megyében végrehajtott offenzíva célja részben az volt, hogy befolyásolják az oroszok háborús megítélését, és ezzel változtassanak az esetleges tárgyalások dinamikáján. Podoljak szerint a támadás növelte a háború költségeit Oroszország számára, több páncélozott jármű pusztult el, területeket veszítettek, és sok az áldozat is, ami hatással lesz arra, hogyan látják a konfliktust. Ukrajna kedden kora hajnalban indította meg a támadást Szudzsa kisváros felé, ami az első alkalom volt, hogy reguláris ukrán erőket vetettek be ilyen módon.

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint megállították az ukrán csapatokat, de több orosz kormányt támogató blogger szerint az ukránok tovább nyomulnak a térségben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön méltatta az ukrán hadsereget, amiért képes ilyen eredményeket elérni, bár nem utalt közvetlenül a kurszki helyzetre. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby szerint nem tudtak előre az ukrán tervről, és kapcsolatba léptek Kijevvel, hogy jobban megértsék a helyzetet.

Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke az Evropeiszka Pravdának adott interjúban kijelentette, hogy a tervezett "második békecsúcs" nem tárgyalásokat fog jelenteni, hanem egy olyan béketervet, amit Ukrajna és nyugati szövetségesei állítanak össze, és adják át Oroszországnak[^Evropeiszka Pravda]. Jermak szerint nem biztos, hogy idén sor kerül a békekonferenciára, és megfigyelhető, hogy Ukrajna vezetése határozottabban elzárkózik az Oroszországgal való tárgyalásoktól, ha a frontvonalon kedvezőbben alakulnak a dolgok[^Evropeiszka Pravda].

Az ukrán erők egyre mélyebbre törnek az orosz Kurszk régióba, kiterjesztve ellenőrzési területüket, miközben az orosz erők helyzete tovább romlik. Az orosz egészségügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint legalább 66-an megsebesültek a Kurszk régióban kedd óta végrehajtott lövöldözés következtében. Hivatalos és nem hivatalos orosz források szerint az ukrán betörés kedden kezdődött, amikor egy legalább száz fős ukrán haderő harckocsikkal és nehézfegyverekkel átlépték a határt Szudzsa falu közelében. A Kreml-barát orosz katonai bloggerek szerint az ukrán katonák gyorsan elfoglaltak egy maroknyi falut, 6-9 mérföldre a határtól.

Azóta Ukrajna jelentős erősítést hajtott végre, és erői továbbra is igyekeztek előretörni, de csütörtökön Korenovo faluban feltartották őket. A heves harcok Szudzsára is összpontosultak, amelyet a hírek szerint az ukrán csapatok nagyrészt körülzártak. Podoljak megjegyzései alátámasztják azt az elméletet is, amely szerint Ukrajna orosz terület elfoglalására törekedhet azzal a céllal, hogy az cserealap lehessen a jövőbeli béketárgyalások során, és ez erősítheti Ukrajna pozícióját a tárgyalásokon.

Eközben a konfliktus más területein is folytatódnak az ellenségeskedések. Oroszország augusztus 9-én súlyos tüzérségi csapást mért egy szupermarketre a Donyecki terület Kosztyantinyivka városában, aminek következtében legalább négy ember meghalt és 24 másik megsebesült. A támadásban a Nova Poshta, Ukrajna legnagyobb postafuvarozási részlege is megsérült. Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke a Telegramon kommentálta az esetet, mint "az orosz terror újabb bizonyítékát", és a civilek elleni hadviselést említette, mint amire az oroszok képesek. A régió kormányzója, Vadim Filaskin szerint ez "egy újabb célzott támadás egy zsúfolt helyen, egy újabb terrorcselekmény az oroszoktól" és a keresési és mentési munkálatok jelenleg is folynak.

Ukrajna erői még augusztus 6-án éjszaka hatoltak be az Orosz Föderáció Kurszki területére, megvetve a lábukat a két ország határvidékén. Szerdán a csapatok tovább folytatták a harcokat a térségben, az ukránok a Moszkvától 530 kilométerre délnyugatra fekvő Szudzsa határvárosától északnyugatra nyomultak előre.