Kovács Orsolya varsói nagyköveti felmentése

Kovács Orsolya Zsuzsannát, aki 2017 óta töltötte be a varsói magyar nagyköveti posztot, Sulyok Tamás köztársasági elnök felmentette tisztségéből. A döntés a Magyar Közlönyben csütörtök este került közzétételre.

Kovács Orsolya Zsuzsanna a szokásosnál hosszabb ideig, hét és fél évig vezette a varsói nagykövetséget, és most Sulyok Tamás köztársasági elnök érdemei elismerése mellett felmentette őt. A diplomata édesapja, Kovács István költő, történész és diplomata révén is ismert volt Lengyelországban, és maga is régóta foglalkozott az országgal, jól beszél lengyelül. Az ukrajnai háború miatt azonban megromlott a két ország viszonya, ami Kovács Orsolya helyzetét is megnehezítette.

Kovács Orsolya a Demokratának adott interjújában elmondta, hogy gyermekként lengyelbarát környezetben nőtt fel, és édesapja 30 évvel ezelőtt alapította meg a krakkói magyar főkonzulátust. A lengyel-magyar kapcsolatok romlásának egyik jelképes eseménye volt, amikor a varsói magyar nagykövetségre ürülékkel teli dobozt küldtek.

A távozó nagykövetet Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök a Lengyel Köztársaság Szolgálatáért Érdemrend Parancsnoki Keresztje kitüntetéssel ismerte el. Duda elnök kiemelte Kovács Orsolya rendkívüli szerepvállalását és a lengyel gondolkodásmód mély megértését, és a két nemzetnek nyújtott kiemelkedő szolgálata miatt ragaszkodott a kitüntetés személyes átadásához, amelyre elnöksége alatt mindeddig ritkán volt példa.

Jelenleg még nem nevezték ki Kovács Orsolya utódját, így Dobri Balázs nagykövetségi titkár vezeti ideiglenesen a képviseletet. Információk szerint azonban a kárpátaljai származású Íjgyártó István lehet a következő nagykövet, aki már meg is hallgatást kapott az Országgyűlés Külügyi Bizottságától. Íjgyártó István ezt megelőzően, 2018-2023 között Kijevben volt nagykövet, ahonnan tavaly nyáron tért haza. Korábban a külügyi tárca államtitkára volt, azelőtt pedig moszkvai nagykövet.

(A varsói magyar nagykövetség épülete. Fotó: Wikipedia)