Az építéshatósági ügyek nyilvánosságának megszüntetése

A kormány hivatalosan is megszüntette az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) általános tájékoztatási felületét, ezzel korlátozva az építéshatósági ügyek nyilvánosságát.

A hvg.hu áprilisban számolt be arról, hogy a Lázár János vezette építési tárca tervezi az ÉTDR általános tájékoztatási felületének megszüntetését. A Válasz Online korábban azt írta, hogy az ÉTDR-en keresztül eddig számos lényeges dokumentum volt elérhető, amelyek alapján oknyomozó cikkek születtek.

A csütörtök esti kormányrendelet értelmében az ÉTDR eddigi formája megszűnik, és az építési tevékenységgel érintett telekkel közös határvonalú ingatlan tulajdonosai vagy haszonélvezői tekinthetők ügyfélnek, akik kizárólag a hatóság jelenlétében és általa biztosított eszközön férhetnek hozzá az iratokhoz. A dokumentumokról készített másolatok nem lesznek nyilvánosak.

A változtatásokkal egyidejűleg eltávolítják az ÉTDR általános felületéről azokat az információkat, mint például az építési tevékenységgel érintett telek címe, a tevékenység tárgya, a helyszínrajz, utcai homlokzati terv vagy látványterv, valamint az erről hozott döntések. A rendelet hatálybalépésével, augusztus 16-ával ezek az adatok már nem lesznek elérhetők.

A kormányrendeletet Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával hirdették ki, és a módosítás a kihirdetés utáni nyolcadik napon lép életbe, érvényes lesz a már folyamatban lévő ügyekre is. A rendeletmódosítás előzményeként említhető, hogy a Válaszonline cikkei az ÉTDR adatai alapján foglalkoztak Tiborcz István és köre Svábhegyen tervezett építkezéseivel.

A kormányrendeletekhez gyakran csak később, a közlöny mellékletében jelenik meg indoklás, de nem minden esetben, így a változtatások mögötti valós indokok egyelőre nem ismertek. Egyedi kóddal azonban a közigazgatási ügyben eljáró bíróság, az alapvető jogok biztosa és a nyomozó hatóság továbbra is hozzáférhet az iratokhoz.