Magyar siker a nyíltvízi úszásban: Rasovszky aranyat, Betlehem bronzérmet nyert

Rasovszky Kristóf aranyérmet, míg Betlehem Dávid bronzérmet szerzett a párizsi olimpia 10 kilométeres nyíltvízi úszószámában. Rasovszky az elejétől fogva vezette a versenyt és irányította a tempót, Betlehem pedig erős hajrával ért célba.

Ez volt az első alkalom, hogy két magyar úszó is kvalifikálta magát az olimpiai eseményre. Rasovszky, aki a világbajnoki címvédőként érkezett, a verseny egyik esélyeseként indult, míg Betlehem is jó formában volt a közelmúltban. A versenyt a Szajna folyón rendezték, ahol olyan ikonikus nevezetességek, mint az Eiffel-torony és a Grand Palais szolgáltak háttérként. Rasovszky gyorsan a legjobb három közé került, és a verseny nagy részében az élbolyban maradt. Betlehem visszaküzdötte magát, és a harmadik helyen fejezte be a versenyt. A verseny szoros volt, egy mintegy tízfős csoport vezette a mezőnyt. Rasovszky átvette a vezetést a címvédő Florian Wellbrocktól, és több mint két kilométeren át tartotta azt. Betlehem is feljebb került a rangsorban, és az ötödik helyen kezdte a harmadik kört. Végül Rasovszky ismét az élre állt, és a végéig megtartotta vezető pozícióját, így megszerezve az aranyérmet. Betlehem erős befejezéssel biztosította a bronzérmet. A magyar úszók sikerét a nézők ünnepelték, és történelmi jelentőségű eredményt értek el az ország számára.

Rasovszky korábban ezüstérmet nyert Tokióban, és idén korábban világbajnok lett Dohában. Betlehem Dávid a párizsi olimpián a 1500 méteres gyorsúszásban is indult, ahol a negyedik helyen végzett. A férfiak 10 kilométeres nyíltvízi úszószámában Rasovszky domináns teljesítményt nyújtva szerezte meg Magyarország negyedik aranyérmét. Társa, Betlehem Dávid, erős hajrával szerezte meg a bronzérmet. Rasovszky a verseny elejétől a végéig vezetett, Betlehem pedig a végén a negyedik helyre lépett elő. Rasovszky stratégiája, hogy könyörtelen tempót diktáljon, sikeresnek bizonyult, Betlehem pedig csatlakozott hozzá a végső hajrában. A magyar úszók tehetségüket és eltökéltségüket mutatták be, lenyűgöző képességeket és kitartást szállítva a kihívást jelentő nyíltvízi versenyben.

Rasovszky Kristóf magabiztos teljesítménnyel nyerte meg a párizsi olimpia 10 kilométeres nyíltvízi úszóversenyét. Betlehem Dávid ugyanebben a versenyben a harmadik helyen végzett. A két magyar úszó együtt ünnepelt a célvonalnál. Rasovszky a verseny elején bekezdett, egy kilométert követően élre állt és csak akkor csúszott visszább, amikor kortyolt egy picit. A hajrát is jól bírta, nem tudta Oliver Klemet beérni, így a versenyt végig kontrollálva bejött első helyen. „Nagyon nehéz volt, de készültünk erre, edzettünk a Dunában, ami nagyon felkészített minket arra, ami vár itt. Tegnap láttuk a lányok versenyét, számítottam arra, ha tudok vezetni a verseny nagy részében, akkor nagy baj nem lehet. Megvolt a kellő erő ahhoz, hogy tudjam tartani a pozíciómat, úgyhogy bíztam benne, ha odáig nem történik nagy gond, akkor már nem is fog” – mondta az M4 Sportnak a friss olimpiai bajnok. Rasovszky és Betlehem előtt, legutóbb 1996-ban Rózsa Norbert (arany) és Güttler Károly (ezüst) állhatott fel egyszerre a dobogóra 200 háton.

Rasovszky a győzelem okára kevésbé szakmai érveket is felhozott: „Küldött jeleket a világ, hogy bízzak magamban. A 19-es számot kaptam, és ami óta házas vagyok, egyre jobban hiszek ezekben a számmisztikákban is. A 19-es gyakorlatilag a győzelemnek, a sikernek a száma. Ez jó volt kezdésnek. Tegnap pedig a Sharon nyert úgy, hogy Tokióban második lett, majd megnyerte Dohában a vb-t, ahogy én is. Ezek után elég magabiztosan jöttem ide, hogy talán ez nem véletlen. Egy üzenet volt, hogy meg lehet csinálni”. Betlehem Dávid hozzátette: „Ez nekem felér egy aranyéremmel, hogy Kristóffal lehetek együtt a dobogón. Hihetetlenül örülök neki, hogy ilyen jó barátok vagyunk, és most együtt hallgathatjuk a Himnuszt. Nagyon büszke vagyok magunkra”. Betlehem megállapította, pont jó hőmérsékletű volt a Szajna vize, az úszás legnehezebb részét szerinte a tét adta, mivel minden fordulóban ment az adok-kapok. Azt is elismerte, a hajrában ő sem ijedt meg egy kis taktikázástól és előbb a fal mentén támadta az olasz ellenfelét, majd váratlanul a másik oldaláról indított hajrát. Régóta céljuk volt, hogy mindketten ott legyenek az első háromban, az olimpián összejött.

Az olimpiai bajnoknak úgy tűnt, hogy a riválisok nem igazán mérték fel jól előzetesen a helyzetet, hiszen a külső íven próbáltak úszni. „Laci bácsi (Szokolai László) és a Duna tökéletesen felkészített minket, tudtuk, hogy mit kell csinálni." - jelentette ki. A felkészülés során Szokolai László edzővel Hévízen, a termálvízben edzettek, hogy Rasovszky megszokja a meleg vizet, amely a tokiói olimpián várta őt. Idén a Szajnára a Dunán készültek, ahol Százhalombattán tökéletesen modellezték le a Szajnán kialakított pályát. „Tudtuk, hogy mi vár ránk, keményen dolgoztunk, nagyon sokat készültünk arra, mi lesz a Szajnában, a Dunában és a medencében egyaránt, ez pedig kifizetődött" - nyilatkozta az MTI-nek már olimpiai bajnokként Rasovszky.

Rasovszky úgy lett úszó, hogy a 4 évvel idősebb bátyja már úszott. Őt és másik testvérét is levitték az uszodába, hogy tanuljanak meg úszni, mert az fontos volt, hogy fiatalon sportoljanak valamit. A vízben dúló harcra már a testvérei is felkészítették. „Nyilván előfordul, hogy az ember bent van a bolyban, kap egy-két könyököst, vagy szélesebb tempómozdulatoknál kaphat ütést a tarkójára. Erre két fiú testvér mellett fel lehet készülni. Mi sem voltunk szentek, ütöttük-vágtuk egymást, ha kosaraznak mentünk, könyökölt az ember, meg rúgott és harapott" - mondta Rasovszky.

Párizsban kellő magabiztossággal érkezett, idén megszerezte a régóta vágyott világbajnoki aranyérmet is 10 kilométeren. A verseny előtt úgy nyilatkozott, hogy nagyon erős a mezőny, de ő és Betlehem is éremesélyes. A versenyek általában korán kezdődnek, így a napjai is ehhez igazodnak: hatkor szokták kezdeni az edzéseket, este 10-kor már megy aludni, hogy másnap jó állapotban jelentkezzen az uszodában.

A bronzérmes Betlehem Dávid arról mesélt, a hajrához közeledve fontos taktikai döntést kellett hoznia. „Nem mondom, hogy minden tökéletesen úgy alakult, ahogyan azt elterveztük, sokan jóval agresszívabbak voltak az elején, ami megnehezítette a helyezkedést. De ez a szép ebben a sportban, tudni kell alkalmazkodni" - kezdte a 20 esztendős sportoló. Elmondta, a bronzérmét sokkal értékesebbé teszi, hogy klubtársával és példaképével együtt állhatott a dobogóra, ami régi vágyuk volt.

Szokolai László, a büszke mester, kiemelte, hogy a százhalombattai Duna-parton végzett edzések egytől egyig megérték. „Nagyon fontos volt, hogy jó előre felépítettük a versenyzést, hogy tudtuk, mik a sarokpontok, hol kell kiemelten figyelni, és hol nyílhat lehetőség a többiek leszakítására. Tényleg hibátlanul tették a dolgukat, elképesztően büszke vagyok mind a kettejükre” – fogalmazott Szokolai.

A sikerrel kapcsolatban a Magyar Távirati Iroda helyszíni tudósítója, Göbölyös Gábor jegyezte meg, Rasovszky napra pontosan 12 évvel Risztov Éva londoni győzelmét követően a nyíltvízi szakág második aranyát nyerte, ez egyúttal a magyar úszósport 32. olimpiai elsősége.

Rasovszky Kristóf a csúcson érzi magát, de nem tervez visszavonulni. „Most vagyok a csúcson, mert ott az olimpiai arany a nyakamban. Az elmúlt fél évben próbáltam úgy készülni, hogy nem az első hely a legfontosabb, hanem legyek ott a dobogón ismét, és ne nyomjon agyon az a teher, hogy az ezüstnél csak az arany van följebb, hanem egy újabb érem is teljesítmény. Nagyon jól sikerült erre fejben is a felkészülés” – mondta, hozzátéve, hogy pszichológussal dolgozik az elmúlt másfél-két évben. A következő heteket pihenéssel tölti, mindenképpen úszás nélkül. Betlehem Dávid a korábbi, csapatban elért sikerei után idén már egyéniben is halmozza az érmeket, a belgrádi Európa-bajnokságon 5 kilométeren győzött, most pedig bronzérmet nyert.

OLIMPIA, PÁRIZS 2024
FÉRFI NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, 10 KM
1. Rasovszky Kristóf (magyar) 1:50:52.7
2. Oliver Klemet (német) +2.1 másodperc hátrány
3. Betlehem Dávid (magyar) +16,3 mp h.

(Borítókép:  Az aranyérmes Rasovszky Kristóf (b) és a bronzérmes Betlehem Dávid a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Szajna III. Sándor hídjánál 2024. augusztus 9-én. Fotó:  Czeglédi Zsolt / MTI)