Donald Trump és Kamala Harris vitája a tévében

Donald Trump republikánus elnökjelölt bejelentette, hogy hajlandó szeptemberben háromszor is vitázni demokrata riválisával, Kamala Harrisszel különböző tévécsatornákon. Az első vitára szeptember 10-én kerül sor az ABC tévécsatornán.

Donald Trump a floridai Palm Beach-i rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy szeptember 4-én a Foxon, szeptember 10-én az ABC-n és szeptember 25-én az NBC-n szeretne vitát tartani Kamala Harrisszel. Az ABC-n tartandó vitában korábban Donald Trump és Joe Biden is megegyezett, de Biden később bejelentette, hogy mégsem indul újra, és helyét a lendületesebb jelenlegi alelnök, Kamala Harris vette át.

A republikánus elnökjelölt azt mondta, hogy „alig várja” az alelnökkel való vitát, és hogy a Fox News, az ABC és az NBC csatornákkal is megállapodott egy-egy időpontról. Azonban a Foxon és az NBC-n tervezett vitákról egyelőre nem született kétoldalú megállapodás. Trump azt is elmondta, hogy a két alelnökjelölt a CBS-en vitázhat majd.

Kamala Harris, aki Tim Walz minnesotai kormányzót választotta alelnökjelöltjének, és Walz szerdán két csatatérállamban, Michiganben és Wisconsinban tartott gyűlést, melyen több tízezren vettek részt. Harris megerősítette, hogy részt vesz az ABC vitáján, és kifejezte örömét, hogy Trump beleegyezett a szeptember 10-i vitába. „Alig várom, hogy vitázhassak Donald Trumppal” – mondta Harris egy detroiti kampányeseményen.

A demokrata kampánystáb a Debby trópusi vihar miatt lemondta a csütörtöki észak-karolinai és a pénteki georgiai rendezvényeket. Donald Trump alelnökjelöltje, JD Vance ohiói szenátor szintén lemondta a vihar miatt az észak-karolinai kampányrendezvényeket.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a jelenlegi alelnök eltüntette a republikánusok előnyét, valamint hogy a demokraták hetek alatt több százmillió dollárt gyűjtöttek össze a szavazóktól és más adományozóktól. Harris és Walz a tervek szerint csütörtökön Detroitban találkozott autóipari munkásokkal, miután a United Auto Workers szakszervezet támogatta a jelöltségüket.

A vitát a World News Tonight műsorvezetője, ügyvezető szerkesztője, David Muir, valamint az ABC News Live Prime műsorvezetője, Linsey David fogja moderálni.