Boros Lajosra emlékeznek

A Retro rádió péntek reggeli adását a "Lali király" című dallal kezdték, Boros Lajosra, a magyarországi reggeli rádiózás úttörőjére emlékezve, aki hosszas betegség után 77 éves korában elhunyt.

A rádió reggeli műsorának egyik műsorvezetője, Lovász László nehéz szívvel kezdte az adást, és hallgatói üzeneteket olvasott fel, amelyek Boros Lajos halálhírére reagáltak. Voga János, aki évtizedekig dolgozott együtt Borossal, polihisztornak nevezte őt, és emlékezett arra, hogy Boros színdarabokat is írt, valamint számos együttesnek segített a létrejöttében. Bochkor Gábor, aki 1999 és 2009 között Boros Lajossal együtt vezette a Sláger rádió Bumeráng című reggeli műsorát, nem volt jelen a stúdióban, előre tervezett programja miatt. Helyette Lovász László és Voga János emlékeztek meg szeretett kollégájukról, és a stúdióban Háder György és Héjja Anett is jelen voltak. Azt ígérték, hogy hétfőn már Bochkor Gábor is köszönti a hallgatókat.

Boros Lajos, aki 1947. április 12-én született Budapesten, a Bánki Donát Gépipari Technikumban kezdte tanulmányait, majd a Kandó Kálmán Villamosipari Főiskolán diplomázott 1970-ben. A Ki mit tud? című vetélkedőn 1972-ben énekes-gitáros kategóriában diadalmaskodott, amivel országos hírnévre tett szert. A Hungaroton popzenei főszerkesztőjeként, a Danubius Rádió szerkesztő-műsorvezetőjeként, a BMG Hungary lemezkiadó marketingmenedzserként, valamint a Sláger Rádió, a Neo FM és a Music FM reggeli műsorainak frontembereként tevékenykedett. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést is megkapta 2007-ben.

Hat évvel ezelőtt szívműtéten esett át, amely után hosszú felépülési időszak következett, újra kellett tanulnia járni. Podcastot indított "Lali király" néven, és Voga Jánossal kibeszélős online műsort készített, később pedig Littvay Imrével beszélgetős műsort a YouTube-ra. Idén júniusban érkeztek hírek arról, hogy a nyugdíjasként is aktív Boros Lajos közösségi oldalain nem jelennek meg posztok.

Voga János felidézett pár szép emléket az elhunyt barátjáról, elmesélve, hogy 19 évesen találkoztak először egy tehetségkutatón, ahol ő versenyzőként, Boros pedig zsűritagként jelent meg. "Az első beszélgetésnél egymásba szerettünk. Azt mondta, tehetséges vagy, akkor még hittem neki. Aztán ötven évig összefonódott az életünk" – emlékezett vissza meghatódva. Voga János szerint Boros Lajos az utolsó legnagyobb magyar polihisztor volt. "Tegnap nem tudtam aludni, forgolódtam… reggelig fent voltam. Remélem szép útja lesz ezután is. Már megint előttünk jár, a fene egye meg. Egyszer talán majd utolérjük" – vallotta be Voga a Ki mit tud? egykori győztesének elvesztéséről.

Bochkor Gábor és a Bochkor Team a közösségi oldalukon is megemlékeztek Boros Lajosról, ahol egy három évvel korábbi találkozót elevenítettek fel, amikor utoljára volt együtt a Bumeráng stábja. "Legyen neked könnyű a föld, drága Lali Király" – írták a bejegyzésben, és egy rövid videót is megosztottak a találkozóról. Bochkor Gábor szerint Boros Lajos humorát odafent is megőrzi, és ígéretet tett arra, hogy itt a földön is vigyázni fognak rá és büszkén őrzik. A hosszas betegeskedés után elhunyt Borost hétfőn helyezik örök nyugalomra egy számára kedves városban.