A Margit híd kerékpárútjának felújítása befejeződött

Befejeződött a Margit híd északi oldalán futó kerékpárút felújítása, vasárnaptól a kerékpárral közlekedők ismét használhatják a szakaszt. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint a felújítás során eltávolították a tönkrement bevonatot, új burkolatot fektettek le, újrafestették az útburkolati jeleket és a kerékpáros piktogramokat, valamint kicserélték a kerékpárút és a gyalogjárda közötti taktilis útburkolati jelzéseket.

A munkálatok július 8-án kezdődtek, és a beruházás 58 millió forintba került, ami méterenként 95 ezer forintot jelent. A felújítás alatt a kerékpárosok, rolleresek és gyalogosok egy autóútról leválasztott, körülbelül kétméteres sávon közlekedhettek, míg a Pestről Budára közlekedő autósok csak egy sávot használhattak, ami rendszeresen dugókat okozott a Nagykörúton és a környező utcákon.

A 444.hu érdeklődésére a Budapest Közút Zrt. részletesen válaszolt a felújítás során használt piros műgyanta időigényes megkötéséről. A vállalat szerint másfajta burkolat nem jöhet számításba, mivel a kerékpárút alatt futó acéllemezek miatt föld- vagy betonalapú út nem lehetséges. A lap által felvetett szélesebb, biztonságosabb út lehetőségére a vállalat válasza az volt, hogy a Margit híd és annak szigeti szárnyhídja sem szerkezetileg, sem műemléki okokból nem bővíthető.

A BKK hangsúlyozza, hogy a Margit hídi kerékpárút az egyik legfontosabb kerékpáros útvonal a fővárosban, mely összeköttetést teremt a Duna-menti, a margitszigeti, valamint a Szent István körúti kerékpáros útvonalak között. A tavaly nyári adatok alapján naponta átlagosan több mint 10 ezer alkalommal keltek át kerékpárral vagy más mikromobilitási eszközzel a hídon, a legforgalmasabb napokon ez a szám a 18 ezret is elérte. A felújítás befejezésével ismét mindkét irányban két-két sáv áll a gépjárművel közlekedők rendelkezésére a hídon.

A BKK kiemelte, hogy az elmúlt időszakban számos kerékpárosbarát fejlesztés valósult meg a fővárosban, többek között a közösségi költségvetés részeként. Nyár elején a XI. és a VI. kerületben is több helyen tették biztonságosabbá a kerékpársávokat, amelyek a közlekedés minden résztvevőjének segítséget nyújthatnak a forgalmi rend könnyű és egyszerű felismerésében. Ezek a fejlesztések a néhány évvel ezelőtt életre hívott fővárosi közösségi költségvetésnek köszönhetően valósultak meg.

A BKK megemlítette, hogy már elindult a szavazás a következő időszakban megvalósítható programokról, így a fővárosban élők dönthetnek az őket érintő fejlesztésekről és beruházásokról. A szavazás a budapest.hu oldalon érhető el.