Az Eiffel-torony új dísze: marad az olimpiai ötkarika

Párizs városképe örökre megváltozik, hiszen az Eiffel-torony látványának része marad az olimpiai ötkarika, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is jóváhagyott.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere bejelentette, hogy a paralimipiai játékok után is megőrzik az Eiffel-tornyon az óriási színes ötkarikát, amely az olimpiai játékok díszítésére került fel a város jelképére. A polgármester egy szombati interjúban erősítette meg, hogy a jelkép a játékok után is a jelenlegi helyén marad, amit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elfogadott.

A kontinenseket szimbolizáló kék, piros, sárga, fekete és zöld gyűrűket az Eiffel-torony első és második szintje között, több mint 60 méter magasan helyezték el még június elején. A jelenlegi, 35 méter széles és 13 méter magas acélgyűrűket könnyebbekre cserélik, hogy ellenálljanak a nagy szélviharoknak. Az új szerkezet mérete ugyanakkor változatlan marad, 29 méter széles és 15 méter magas lesz, és újrahasznosított acélból készül.

Az 1889-es világkiállításra épült Eiffel-torony a kezdeti ellenszenv ellenére hamar Párizs jelképévé vált. Hidalgo szerint a francia jelkép és egy globális ikon kombinálása szép gondolat, de a városnak meg kell oldania, hogy a gyűrűket elfedje, amikor a torony különleges kivilágítást kap. Ilyen volt például az orosz invázió napján, 2022. február 23-án, amikor az Eiffel-tornyot az ukrán nemzeti színekkel világították ki. A NOB semlegességi szabályai miatt ezeket az alkalmakat is figyelembe kell venni.

A polgármester azt is szeretné, ha a Tuileriák kertjében maradna az a ballon, amely az olimpia hivatalos lángját tartotta, erről azonban még Emmanuel Macron francia elnök dönt. „Párizs már sosem lesz ugyanolyan. Életben akarom tartani az ünnepi hangulatot” – fogalmazott Hidalgo, hozzátéve, hogy az olimpia sikeres hozadéka, hogy a francia nép „újra beleszeretett Párizsba”.

A helyiek véleménye megosztott az ötkarika állandó jelenlétét illetően. Egyesek szerint az olimpiai jelkép állandó megjelenése olyan, mintha egész évben fennmaradna a karácsonyi dekoráció, és úgy vélik, hogy az olimpia nem Párizshoz tartozik, valamint az Eiffel-toronynak megvan a saját esztétikája.

Hidalgo a bejelentést egy interjúban mondta el, amit a Sud Ouest újságnak adott. A beszélgetésen azt is elmondta, hogy az Eiffel-toronyhoz vezető utakat, amelyeket az olimpia alatt lezártak, a paralimpia után is autómentesnek hagynák meg. A polgármester továbbá hozzátette, hogy különleges személyiségű nők szobrait is szeretné kiállítani a városban, de ezen tervek megvalósításához még türelmet kér, hiszen jelenleg Párizsban zajlanak a paralimpiai játékok. Érdekesség, hogy eddig a paraúszókat eltiltás fenyegette, ha ötkarikás tetoválásuk volt, de most először engedélyezik Párizsban az ilyen jellegű jelképeket a bőrökön.