Pompás eredmény a Molnál, Hernádi odaszólt a kormánynak

A Mol-csoport jelentős növekedést mutatott az adózás előtti eredményben az első félévben, azonban Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója szerint a magyar kormány különadói és a nehéz működési környezet nyomást gyakorolnak a társaságra.

A Mol-csoport 2024 második negyedévére és első félévére vonatkozó pénzügyi eredményeit közzétette, melyek szerint az adózás előtti eredmény 19%-kal, összesen 916 millió dollárra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A második negyedévben elért adózás előtti eredmény 534 millió dollár volt. A Fogyasztói Szolgáltatások EBITDA-ja 194 millió USD-t ért el, ami a nem üzemanyagból származó bevételek árrésének növekedésének köszönhető.

A Körforgásos Gazdaság Szolgáltatások EBITDA-ja 10 millió USD veszteséget könyvelt el a kötelező visszaváltási rendszer elindításával, ami jelentős kiadásokkal járt a kezdeti időszakban. Hernádi Zsolt szerint a cégnek számos kihívással kell szembenéznie, többek között a régió ellátásbiztonságának hosszú távú biztosításával, a kőolaj szállítási útvonalak működésének biztosításával, valamint a finomítók rugalmasságának és diverzifikációjának maximalizálásával.

A Mol nehéz helyzetben van Közép-Európában, különösen az orosz olaj importjának politikai döntése miatt, ami nagy kockázatot jelent a háborúban álló országok miatt. Az Adria-vezeték alternatív útvonalként áll rendelkezésre, de a szükséges fejlesztések végrehajtását az állam által bevezetett különadók nehezítik.

Minden nehézség ellenére a Mol eredménye nőtt, az olajárak magasabbak voltak, mint az előző évben, és a finomítói marzs növekedése kompenzálta az Urals-Brent különbözet szűkülését. Az olajkitermelés stabil maradt, a második negyedévben napi 92,1 ezer hordó volt, a kitermelési költség pedig mindössze 5,8 dollár.

A részvényárfolyam a második negyedévben 2800-2850 forint körül mozgott, majd egy kiugrás után a tőzsdei visszaesés és az Ukrajnán keresztül érkező szállítás bizonytalansága miatt 2750 forintra csökkent, ami még mindig magasabb az első negyedévben jellemző árfolyamnál.

Hernádi Zsolt a cég féléves jelentésében három fő célt fogalmazott meg, amelyeket nehéz körülmények között kényszerülnek teljesíteni: a régió ellátásbiztonságának hosszú távú biztosítása, a transzformációs program és a diverzifikáció saját erőforrásokból történő folytatása, valamint a részvényesek számára megtérülést biztosítani és értékeket teremteni. A MOL-vezér a múlt heti MCC Fesztiválon arról beszélt, hogy a magyar iparpolitika diszfunkcionálisan működik, ami a beruházásokat is vissza fogja vetni, és a különadók, valamint a szabályozói bizonytalanság miatt a beruházások csökkenését fogjuk látni. Hernádi júliusban a kormányközeli Mandineren jelentetett meg egy publicisztikát, amelyben marxista idézettel írta le a kormány gazdaságpolitikáját, és a hazánkban állomásozó szovjet csapatokhoz hasonlította a különadókat.