Magyar éremremények és döntők a pénteki olimpiai napon

A pénteki nap során számos magyar sportoló küzdhet az érmekért és a döntőbe jutásért a nyíltvízi úszástól kezdve a kajak-kenun át a vízilabdáig.

A magyarok számára izgalmas napnak ígérkezik a péntek, hiszen több sportágban is éremesélyesek vagyunk. A férfi nyíltvízi úszók, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid 10 kilométeren indulnak a Szajnában, és mindkettejük számára reális cél az érem megszerzése. A férfi vízilabdázók az olimpiai döntőbe jutásért küzdenek a világbajnoki címvédő Horvátország ellen. A kajak-kenusok középdöntőit és döntőit is rendezik, ahol több magyar egység is éremért szállhat vízre.

A nyíltvízi úszásban a 20 éves Betlehem Dávid már bizonyította formáját, hiszen a medencés úszóversenyek utolsó napján országos csúcsot úszva negyedik lett 1500 méteren. Rasovszky Kristóf pedig a táv aktuális világbajnoka és az előző olimpián ezüstérmes. Az úszók edzője, Szokolai László szerint mindkét sportoló nagyszerű formában van, és a felkészülés során speciális, versenykörülmények közötti edzésekkel készültek.

A kajak-kenuban a női C-2 500 méteres és a férfi K-2 500 méteres számokban is van esélyünk az érmekre. A Kiss Ágnes-Nagy Bianka duó, valamint a friss Európa-bajnok Nádas Bence-Tótka Sándor egység és a Kopasz Bálint-Varga Ádám csapat is dobogós helyezésre hajt. A Csipes Tamara-Gazsó Alida Dóra és a Pupp Noémi-Fojt Sára egység is a kajak kettesek között versenyez, míg a kenu egyesek 1000 méteres számában Adolf Balázs és Fejes Dániel képviseli hazánkat.

A férfi vízilabdázók a negyeddöntőben ötméteresekkel győzték le Olaszországot, és most a világbajnoki címvédő Horvátország ellen játszanak az olimpiai döntőért. Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint a csapat nagy szívvel játszott, és az ötméteresek gyakorlására is nagy hangsúlyt fektettek.

A női hétpróbázók, Krizsán Xénia és Nemes Rita számára a távolugrás, a gerelyhajítás és az 800 méteres síkfutás maradt hátra. A férfi öttusázók elődöntőjében Szép Balázs és Bőhm Csaba lép pástra, utóbbi számára nehéz lesz a döntőbe jutás a rangsoroló vívás után.

A taekwondóban Márton Viviana a 67 kilogrammos súlycsoportban az elefántcsontparti Ruth Gbagbi ellen lép tatamira, míg a birkózásban Ligeti Dániel a 125 kilogrammosok között a nigériai Ashton Adeyemi Amin Mutuwa ellen küzd.