A kánikula újabb hulláma érkezik a hétvégén

A hétvége folyamán visszatér a kánikula, és a következő napokban Európát forró levegő árasztja el, ami a Kárpát-medencében is érezhető lesz. A hőhullám a jövő hét első felében éri el a csúcspontját, 37-39 fokos maximumokkal.

Pénteken az ország nagy részén sok napsütésre lehet számítani, de néhány zápor és egy-egy zivatar kialakulhat északkeleten, valamint a nyugati határ közelében. Az északi-északnyugati szelet több helyen élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, és a délutáni órákban a hőmérséklet 27-33 fok között alakul. A hidegfront hatására még csak éppen hogy átlépjük a 30 fokot, és északkeleten némi csapadék is várható.

A hétvége azonban már a meleg jegyében telik, szombaton napos, gyengén felhős idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél mérsékelt marad, de helyenként élénk széllökések is előfordulhatnak. Hajnalban a hőmérséklet 12-20 fokig csökken, míg délutánra 29-35 fok közé emelkedik. Vasárnap szinte felhőtlen égbolt és zavartalan napsütés ígérkezik, csapadékra pedig egyáltalán nem számíthatunk. Az északnyugati szél helyenként megélénkülhet, és a csúcshőmérséklet 30-36 fok között alakul majd, délkeleten lesz a legmelegebb.

A jövő hét első felében tovább nő a hőmérséklet, hétfőn túlnyomórészt napos időre lehet számítani, csapadék ezúttal sem várható, és a légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz. Délutánra 30-37 fokos hőségre van kilátás. Kedden folytatódik a napos, száraz időjárás, többfelé megélénkülhet a keleti, északkeleti szél, és a napi csúcsértékek 29-37 fok között alakulhatnak. A kánikula 37-39 fok körül tetőzik. A folyamatosan emelkedő hőmérséklet nemcsak a már így is súlyos aszályhelyzetet súlyosbítja, hanem a mindennapokat is megnehezíti.

Pénteken és szombaton még előfordulhatnak záporok, zivatarok, de szombattól a jövő hét második feléig már nagyon kicsi a csapadék esélye. Területi átlagban nem várható jelentős mennyiségű eső a következő 6-8 nap során, így az ország nagyobb részén tovább szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható.