Fabiny Tamás elnök-püspök elhatárolódik az érdi lelkész holokauszttal kapcsolatos kijelentéseitől és lezártnak tekinti az ügyet

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke többször is nyilvánosan elhatárolódott Labossa Péter Mihály érdi lelkésznek azon prédikációjától, amelyben a lelkész a holokausztot a zsidók Jézus elárulásával hozta összefüggésbe, és most lezártnak tekinti az ügyet.

Fabiny Tamás szerint az igemagyarázat egyes részei úgy értelmezhetők, mintha a holokausztot Isten a Jézust elutasító zsidók viselkedése miatt engedte volna meg, ami az evangélikus egyház biblikus tanításával szöges ellentétben áll. A püspök elnök-püspökként világossá tette, hogy ettől az értelmezéstől elhatárolódik.

Labossa Péter Mihály augusztus 4-i istentiszteleten elmondott prédikációjában azt állította, hogy a zsidók elárulták Jézust, és ezzel maguknak köszönhetik a holokausztot. A prédikáció videója az interneten terjedt el, de az eredeti felvételt törölték, azonban a holokauszttal kapcsolatos részlet fennmaradt egy másik csatornán.

A lelkész később bocsánatot kért, és azt állította, hogy az igehirdetéséből "sajátos módon" kiragadtak részleteket. Fabiny Tamás szerint azonban a prédikáció egyes részei teológiailag tévesek, és a lelkészt személyesen, testvéri keretek között szólította fel az ügyben.

A püspök ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy az érdi lelkészt és családját verbális támadások és fenyegetések érték, és mindenkit arra kér, hogy ne engedjenek teret a bosszúnak és a gyűlöletnek. Fabiny Tamás kezdeményezte, hogy a közeljövőben nyílt fórumokon beszéljenek a protestáns keresztény hit és a zsidó vallás közötti kapcsolat teológiai kérdésköréről.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének meglátásait a Válasz Online-on is közzétették.

Fabiny Tamás a Válaszonline-on megjelent hosszabb írásában is kifejtette, hogy a prédikációban elhangzottak súlyos tartalmi problémát jelentenek, és szöges ellentétben állnak az egyház biblikus tanításával. A püspök szerint az antiszemitizmussal szemben az egyház a zéró tolerancia elvét követi.

A püspök továbbá kritizálta a prédikációban elhangzott, politikai vagy ideológiai tartalmú kiszólásokat, mint például a felvilágosodás ártó hatására és Imane Helif nemi identitására, valamint Szekeres Pál Európai Parlamentből való „kigolyózására” utaló megjegyzéseket. Ezeket a kijelentéseket Fabiny nem tartja elfogadhatónak egy prédikációban.

Fabiny Tamás szerint a Labossa Péterrel folytatott beszélgetések eredményeképpen a lelkész belátta, hogy helytelenül fogalmazott, és ezt nyilvánosan is kifejezésre juttatta. A püspök úgy véli, hogy ezzel lezártnak tekinthetik ezt a „konkrét szomorú ügyet”.

Labossa prédikációja után egy olvasó feljelentést tett az Érdi Járási Ügyészségen, mert szerinte az elmondottak kimerítik a holokauszt nyilvános tagadásának bűntettét. Az ügyészség válaszát a nyomozás indításáról egyelőre várják.

Címlapon: Fabiny Tamás 2023-ban. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA.