Adieu Budapest – Demszky Gábor végleg elhagyja az országot

Demszky Gábor, Budapest egykori főpolgármestere bejelentette, hogy elege lett és végleg elhagyja Magyarországot, Horvátországba költözik. A politikus szerint az ország fele nem akar Európához tartozni, és a társadalmi tiltakozás nélkül nem lesz változás.

Demszky Gábor a Népszavának adott interjújában beszélt arról, hogy a társadalom egy része már Nyugat-Európában dolgozik, míg az értelmiség java a Harvardon vagy a CEU-n tanít. A volt főpolgármester szerint az ellenzék ma Magyarországon nem létezik, és Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelme valójában vereség.

A politikus úgy véli, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, gyakorlatilag leradírozta a régi ellenzéket, és hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nárcisztikus és az ellenzék számára veszélyes. Demszky szerint Magyar Péter politikai tehetsége és karizmája kiemelkedő, és el tudná vezetni az országot.

Az interjúban Demszky azt is elmondta, hogy Karácsonynak meg kellene tanulnia angolul, és több időt kellene töltenie az uniós döntéshozókkal, bankvezérekkel és politikusokkal, hogy közvetlen forrásokhoz juthasson. A következő önkormányzati ciklusban a Tisza Párton múlik, hogyan működik a főváros, ezért Karácsonynak projektlistát kellene terjesztenie Magyar Péter elé.

Demszky Gábor 1990 és 2010 között öt cikluson át volt Budapest főpolgármestere. Döntését, hogy elhagyja az országot, azzal magyarázza, hogy nem akarja látni a főváros kormányzati kifosztását és hanyatlását. Az utolsó lökést egy fővárosi gimnázium igazgatójának viselkedése adta, aki először meghívta, majd indoklás nélkül törölte a programot.

Demszky szerint Gyurcsány Ferenc hamarosan eltűnik a politikából, mivel "ügyesen bohóckodik, de gyakorlatilag nulla érzéke van ahhoz, mit lehet megtenni és mit nem" és soha nem tartotta magát ahhoz, amiben előtte megegyeztek. Emellett beszélt Iványi Gábor Oltalom Egyesületének megmentésére szervezett tiltakozásról is, ahol hiába sikerült "nagyszerű embereket megnyerni", sajnos nem sokan mentek el.

Demszky reméli, hogy Karácsony megcsinálja mindazt, amit eddig elmulasztott, és úgy gondolja, a legfontosabb a nemzetközi politikában való nagyobb szerepvállalás. Tényezővé kellene válni, ehhez persze meg kellene tanulni angolul. Az egykori politikus úgy véli, Karácsonynak az elkövetkező idő nagy részét az uniós döntéshozókkal, bankvezérekkel és politikusokkal kellene tölteni, hogy direkt forrásokhoz juthasson.