OTP Csoport: Rekord féléves nyereség és növekvő hitelaktivitás

Az OTP Csoport első féléves nyeresége meghaladta az 500 milliárd forintot, melynek közel háromnegyede külföldi tevékenységekből származik. A csoport 508 milliárd forintos nettó nyereségének 72%-át a külföldi aktivitások tették ki az első fél évben.

Az OTP Bank részvényárfolyama enyhe korrekciót mutatott a vegyes befektetői reakciókra válaszul az új eredményekre. A hitelkereslet növekedését több országban is észlelték, köztük Bulgáriában, Horvátországban, Szerbiában, és meglepő módon Ukrajnában is, ahol a második negyedévben 10%-os növekedést tapasztaltak.

Magyarországon a jelzáloghitel-szektor gyorsan növekszik, míg a vállalati szegmens gyenge marad. Az új jelzáloghitel-szerződések száma megduplázódott az első fél évben, a teljes portfólió pedig 4%-kal nőtt. A magyar kormány által a bankokra kivetett további terhek összege idén elérheti a 167 milliárd forintot. Az OTP-nél a vállalati szegmens stagnált az első fél évben, kivéve a mikro- és kisvállalkozások iránti kereslet növekedését.

Az OTP Bank betétportfóliója a negyedév során 177 milliárd forinttal csökkent a magas hozamú állampapírok miatt, amelyekkel a bankok nem tudnak versenyezni. Az OTP akvizíciós stratégiája változatlan marad, a jelenlegi országokra összpontosítva, bár kevés eladó bank van. Ha az akvizíciók idén nem valósulnak meg, rendkívüli osztalék kifizetését fontolhatják meg. A bank kevés vásárolható bankot lát jelenlegi piacaikon, ami arra ösztönzi őket, hogy új piacokat kutassanak fel.

Az OTP Csoport nyeresége az év első felében példátlan magasságokba ért, a bevételek 654 milliárd forintot tettek ki, és a működési nyereség közel 20%-kal nőtt. A NOVA KBM és az Ipoteka Bank akvizíciói jelentősen hozzájárultak ehhez a növekedéshez. Míg a magyar OTP csak a bevételek 35%-át adja, a belföldi nyereség megduplázódott, elérve az első fél évben a 112 milliárd forintot. A csoport adózás előtti nyeresége 12%-kal csökkent az elmúlt év akvizícióinak egyszeri hatásai miatt.

A bank növekvő kockázati költségekkel szembesült, ami idén rendkívüli kiadásokat jelentett 167 milliárd forint értékben. A nettó kamatmarzs a csoport szintjén 3,71%-ról 4,29%-ra nőtt, Magyarországon pedig 1,89%-ról 2,79%-ra emelkedett.

A hitelportfólió éves szinten 5%-kal, 960 milliárd forintra nőtt, főként a lakossági hitelezés által hajtva. Magyarországon a jelzáloghitelek 6%-kal, a személyi kölcsönök pedig 61%-kal nőttek. A vállalati hitelezés a mikro- és kisvállalkozások kölcsöneiben mutatott némi javulást.

A betétegyenleg 3%-kal, 798 milliárd forintra nőtt, jelentős növekedést mutatva Oroszországban. A bank pozitív makrogazdasági környezetre számít azon országokban, ahol működik, a GDP növekedése várhatóan meghaladja a 2023-as szinteket, és kedvező gazdasági feltételek várhatók.

A bank nem érzi nyomást az akvizíciók terén, és növelheti az osztalékot, ha nem azonosítanak megfelelő akvizíciós célpontokat. A fókusz a szerves növekedésen és a meglévő piacok kiszolgálásán marad. Magyarországra vonatkozóan a gazdasági előrejelzések 2%-os GDP-növekedést, 3,7%-os inflációt és a munkanélküliség potenciális növekedését 4,5%-ra tartalmazzák.

Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, Bencsik László kiemelte a bank sikeres második negyedéves eredményeit Budapesten. Az első fél évben az ROE elérte a 23,6%-ot. A bank növekvő hitelaktivitást tapasztalt Bulgáriában, Szerbiában, Horvátországban, Montenegróban és Ukrajnában. Magyarországon a jelzáloghitel-aktivitás megugrott, míg a vállalati hitelkereslet várhatóan a második félévben fog felpörögni. A személyi kölcsönök kihelyezése 61%-kal nőtt, ami a fogyasztói kiadások emelkedését jelzi. A csoport konszolidált nettó nyeresége az év első felében 508 milliárd forint volt, jelentős hozzájárulással a külföldi leányvállalatoktól. A bank továbbra is értékteremtő bankakvizíciókat keres azokban az országokban, ahol már jelen van. A menedzsment fenntartja a 2024-es kilátásokat, javított nettó kamatmarzs előrejelzésekkel és a szerves hitelnövekedés várakozásával, amely meghaladja a 6%-ot.